Taradell

El passant dels Tres Tombs torna a Taradell, pioner en protocol de benestar animal

La festa recupera el recorregut tradicional amb una setantena de carros i posa l'accent en les mesures que vetllen perquè els cavalls no pateixin estrès ni dolor físic

RedaccióActualitzat

Després d'un any d'aturada per la covid, aquest diumenge ha tornat a moltes poblacions de Catalunya la celebració dels Tres Tombs en honor de sant Antoni Abat, amb la tradicional passejada d'animals de càrrega.

També a Taradell, a Osona, on han estat els primers a acollir-se a un protocol de les associacions animalistes per vetllar pel benestar dels cavalls, el primer que s'aplica a tot Catalunya, malgrat alguns sectors resistents.

En aquesta edició del passant dels Tonis a Taradell hi han participat una setantena de carros, una mica menys que altres anys per la covid i per l'aplicació d'aquesta normativa de benestar animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs en col·laboració de la Faada.

Els carruatges creuen Taradell aquesta tarda (ACN/Albert Segura Lorrio)

Respectuosa amb els animals

Les mesures de respecte als animals s'han rebut positivament, explica Josep Preseguer, president dels Tonis de Taradell, els organitzadors.

"És important que si volem salvar les festes dels Tres Tombs tots ens entenguem [...] els animals i la unanimitat de criteris són clau per garantir el futur de la cita arreu de Catalunya."

Les mesures que fan referència als animals en l'acord són els següents:

  • Tots els animals han d'anar acompanyats de la documentació corresponent, sigui passaport o TSE.
  • En la participació de les passades, els animals han d'estar en condicions òptimes per dur a terme l'activitat, tant pel que fa a l'estat de salut (sense refredats, galteres, castracions recents ni ferides) com en les condicions òptimes d'higiene.
  • Els animals han de participar nets, polits, sense paràsits, ferrats o amb els cascos retallats.
  • La detecció del problema de salut i condicions corporals inadequades dels cavalls participants en les passades seran responsabilitat del veterinari, però la dosificació del pes de les càrregues i la seva correcta fixació seran responsabilitat dels organitzadors.

Per la seva banda, els Tonis de Taradell han impulsat les seves mesures per ajudar els cavalls: han anul·lat la música durant el recorregut, han instal·lat un abeurador, una infermeria i un veterinari i els sacs que carreguen els cavalls són de palla i no pesen ni un quilo.

El protocol també obliga a modificar el recorregut per no perjudicar la salut de l'animal, tanmateix en el cas de Taradell, no s'ha obligat a canviar el recorregut històric perquè no n'hi ha hagut la necessitat
 

Una cita històrica

Les Festes dels Tonis de Taradell és una de les cites més significatives de la població i ha agafat força des de l'any 1995 per la participació en l'organització del jovent del poble. 

A primera hora del matí, s'han concentrat carruatges i animals procedents d'arreu del país i poc abans de les 11.30 h ha començat el seguici. Els carruatges han desfilat pels principals carrers de la localitat, generant expectació sobretot entre els més petits, com explica Preseguer.

"El passant dels Tres Tombs de Taradell és una cosa diferent, potenciem el patrimoni des de l'any 1995, amb l'essència que la gent pugui veure com es treballava abans."


Els orígens de la festivitat es remunten al 1780, quan ja es té constància de l'existència d'una confraria de Sant Antoni Abat, però el 1982 es va deslligar de l'Església. Tot i que va perdre força, l'any 1995 un grup de joves del municipi va recuperar el patrimoni rural que encara hi havia a les masies de Taradell per restaurar-ho i exhibir-ho. Un exemple és un carruatge funerari originari de la localitat, que s'ha recuperat i exhibit aquest diumenge.

El carruatge Enterramorts que s'ha recuperat per a l'edició d'aquest any (ACN/Albert Segura Lorrio)

De cara al 2023, Preseguer espera poder organitzar la festa encara amb més força i amb novetats.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut