Platja de Barcelona després del pas del Gloria

El pas del Gloria: 4 morts, la costa arrasada i estralls en conreus i infraestructures

Ja no hi ha població confinada i l'Inuncat s'ha rebaixat a la fase d'alerta

RedaccióActualitzat

Crides encara a la precaució per un temporal que ja ha marxat, però que ha estat extraordinari. Aquest matí, Protecció Civil ha aixecat el confinament a tots els municipis del Baix Ter i al llarg del dia el Departament d'Interior espera desactivar totes les alertes.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha comparegut en una roda de premsa convocada per "fer balanç" i fer "recomanacions per als pròxims dies" a la població.

Buch ha explicat que la potència del temporal ha obligat a activar alhora els tres plans d'emergència, l'Inuncat, el Ventcat i el Neucat, un fet que és "excepcional". Només un, l'Inuncat, continua actiu. El conseller ha anunciat que s'ha rebaixat a la fase d'alerta.

 

Amb tot, ha volgut remarcar que tots els cursos fluvials van molt plens i que "hi continua havent risc d'acostar-se" a rius, torrents i rieres. La presència d'aigua al territori fa que la mobilitat sigui encara complicada en vies secundàries i locals i en el medi natural. Buch ha alertat també que a les zones on ha nevat hi ha "risc d'allaus".

Per tot plegat, es demana molta prudència per circular, especialment pel medi natural i per vies locals, i es recomana consultar els canals oficials abans de sortir.

 

4 persones mortes a Catalunya i encara un desaparegut

Al llarg de tot l'episodi, quatre persones han perdut la vida. Ha estat a Palamós, cabacés, Jorba i Santa Margarida de Montbui. I escara es busca el tripulant d'un vaixell que va desaparèixer al port de Palamós. Bombers i Salvador Marítim col·laboren en el dispositiu de recerca.


El govern decreta dos dies de dol oficial a tot Catalunya per les quatre morts provocades pel temporal Gloria.

Al conjunt de l'estat, el balanç de víctimes mortals supera la dotzena.

 

2.000 abonats sense llum i una quarantena de carreteres tallades

Pel que fa al subministrament d'aigua potable, només queden incidències a Hostalric. I el municipi de Montseny és l'únic de Catalunya que continua aïllat.

Aquest divendres al matí, encara hi ha 2.000 abonats sense llum, a les comarques de Girona, a Olivella, al Garraf i a Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat.

Pel que fa a la situació de la xarxa viària, hi ha una setantena de vies afectades, o bé tallades, o amb restriccions, o per l'ús obligatori de cadenes.

De tallades n'hi ha una quarantena, la meitat de les quals a les comarques gironines.


També problemes de mobilitat a Rodalies. A l'R1 no hi ha trens entre Malgrat i Maçanet de la Selva, i es dona servei alternatiu. A la resta de la línia hi ha dos trens per sentit i hora. A l'R2 Nord només hi ha un tren per hora i sentit entre Granollers i Sant Celoni. A l'R3, continua suspesa la circulació entre Vic i Puigcerdà. I a l'R11 només hi passa un tren per hora i sentit.

Els Bombers també han fet balanç de l'episodi: han fet un total de 8.168 actuacions, una xifra que han qualificat de molt elevada.

 

L'hora de quantificar els danys

Passat el temporal, ara comencen a avaluar-ne el danys. El conseller de Territori i Sostenibilitat ha quantificat, a "El matí de Catalunya Ràdio", en 20 milions d'euros el cost inicial per reparar infraestructures com carreteres, ports o tot el litoral català.

El gran gruix d'aquests diners es destinaran a la reparació del litoral, que ha quedat malmès de nord a sud. Calvet calcula que la despesa per reparar els ports serà d'entre 5 i 6 milions. I pel que fa als danys a la xarxa ferroviària, recorda que la reparació està en mans d'Adif.

 

També hi ha alcaldes que han començat a parlar de demanar la declaració de zona catastròfica. És el cas de Barcelona; en una primera valoració, encara provisional, l'Ajuntament calcula que les pèrdues superaran els 12 milions d'euros.

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha assegurat, en una entrevista a TV3, que primer cal avaluar els danys i valorar si la declaració de zona catastròfica és la via més adequada. Jordà assegura que "s'ha de valorar", perquè hi ha el risc que desapareguin les assegurances perquè ho assumeix un consorci.

 

Conreus destrossats

Pel que fa als conreus, les afectacions són molt importants en algunes zones. És el cas la conca de la Tordera, on el desbordament ha afectat 326 hectàrees d'horta de municipis com Blanes, Malgrat, Palafolls i Tordera.

A les Terres de l'Ebre, les inundacions provocades pel temporal Gloria han afectat 3.200 hectàrees de cultiu d'arròs, 2.500 del marge esquerre del riu i 800 del marge dret. A la Badia del Fangar, nou instal·lacions de producció de musclos i ostres han quedat destruïdes i 22 amb diferents graus d'afectació.

A la Badia dels Alfacs, quatre han estat parcialment afectades. En total, s'han malmès 35 muscleres sobre un total de 167.

A més, a la Terra Alta s'han enfonsat dues cobertes de granges pel pes de la neu i s'han patit destrosses a plantacions de menys de cinc anys d'ametllers i oliveres.


Verges, un dels punts que més han preocupat en les últimes hores

Amb els pantans sobrepassats, la punta de la crescuda del riu ha inundat aquest matí la plana del Baix Empordà propera a la desembocadura.

A Verges han passat les últimes hores molt preocupats per un possible trencament de la Mota, que hauria provocat importants inundacions als camps de conreu i a la població. Ara el perill ja ha passat, gràcies a la baixada del cabal del riu i al reforçament del dic de contenció que s'ha fet aquesta nit.


Ara el problema s'ha traslladat a Torroella de Montgrí. El pont del riu Ter en direcció a Gualta s'ha reobert aquest divendres al matí, però es manté tancat l'accés cap a Pals per seguretat. El consistori havia tallat tots els accessos del municipi en les últimes hores en espera que el cabal de les aigües baixés després del temporal Gloria.

A la ciutat de Girona, un cop que ha passat el temporal i ha baixat el nivell del Ter, les brigades municipals treballen sense descans als barris de Pedret, Sant Ponç i Pont Major per retirar tots els sediments acumulats, mentre els veïns continuen netejant també els baixos de les seves cases, on l'aigua  va entrar a primera hora de la tarda.


Millora la situació a Agramunt

El cabal del Segre i també dels seus afluents, que aquest dijous es van desbordar, continua baixant i avui es preveu que la situació a les comarques de Lleida vagi recuperant la normalitat. En una de les poblacions més afectades, a Agramunt, el Sió ja baixa a la meitat del pic màxim a què va arribar ahir al migdia.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut