Estats Units

El Partit Republicà rebutja el "pla Bush" i obliga a continuar les negociacions

Gir inesperat a les negociacions pel "pla Bush" per sostenir el sistema financer. La reunió entre el president dels Estats Units, George Bush, els presidenciables John McCain i Barak Obama, i els legisladors de tots dos partits ha acabat sense acord. Quan ja es donava per fet, els republicans de més alt rang s'han oposat a l'acord sobre el contingut del pla de rescat financer al qual havien arribat poques hores abans representants de tots dos partits. Aquesta situació obliga ara a continuar les negociacions.

Actualitzat

Tothom donava per fet l'acord sobre el pla de rescat del sistema financer nord-americà, però no ha estat així. Alguns republicans, els més conservadors de la Cambra, no estan d'acord amb el pla de Bush. Entre ells, podria haver-hi el mateix candidat republicà, tot i que ha evitat fer pública la seva posició.

La participació dels dos candidats a la reunió podria haver complicat l'acord final, segons Obama. Els demòcrates de la Cambra de Representants han responsabilitzat McCain de bloquejar la negociació.

Després del fracàs de la reunió de la Casa Blanca, el secretari del Departament del Tresor, Heny Paulson, ha tornat a la Cambra de Representants per continuar les negociacions amb els legisladors.

Acord a la primer reunió

Dijous a la tarda, demòcrates i republicans havien arribat a un acord sobre els punts principals del pla anticrisi presentat pel president Bush, segons havia confirmat el senador demòcrata Christopher Dodd. Després de tot un matí d'intenses negociacions les dues parts havien aixecat els obstacles que quedaven, el que feia preveure, segons Dodd, que el Congrés el podria ratificar "en pocs dies". La Casa Blanca havia anunciat fins i tot que l'acord es podria tancar dijous mateix, ja que s'havien constatat "progressos significatius".

Desacord a la segona

La reunió de més d'una hora entre Bush, McCain i Obama, i els legisladors de tots dos partits, però, ha acabat sense resultats. El nucli dur del Partit Republicà s'ha oposat al principi d'acord al qual havien arribat poques hores abans representants de les dues formacions. Això vol dir que les negociacions per fixar el contingut del pla de rescat financer proposat per Washington hauran de continuar.

La reunió a tres bandes havia estat precedida d'intenses negociacions entre la majoria demòcrata i el govern republicà per arribar a un consens sobre el pla anticrisi, que preveu una inversió de 700.000 milions de dòlars per reflotar el sector financer.

Crida a la unitat

L'excepcional situació econòmica dels Estats Units va portar el president Bush a fer una crida a tots dos candidats per fer una reunió conjunta i sense precedents i tractar sobre el pla de rescat proposat pel govern. Barack Obama va estar d'acord que era el moment perquè republicans i demòcrates sumessin forces, com va proposar aquest dimecres McCain en anunciar que suspenia la seva campanya electoral. Tant és així que els dos candidats van emetre una declaració conjunta que instava a resoldre la crisi de manera bipartidista.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut