El partit d'Erdogan descarta eleccions mentre Taksim clama pel canvi
El partit d'Erdogan descarta eleccions mentre Taksim clama pel canvi. (Foto: EFE)
Istanbul

El partit d'Erdogan descarta eleccions mentre els manifestants de la plaça Taksim segueixen clamant pel canvi

RedaccióActualitzat
El partit al poder a Turquia ha descartat la convocatòria d'eleccions anticipades, mentre milers de manifestants antigovernamentals insisteixen en demanar un canvi de rumb per al país.

La plaça Taksim d'Istanbul, convertida en icona de la revolta, ha viscut una jornada festiva el mateix dia que es compleix una setmana de reivindicacions i manifestacions populars. Menys pacífica ha estat la intervenció dels antiavalosts a la capital, on s'han tornat a registrar enfrontaments entre policia i els manifestants que pretenien arribar a la cèntrica plaça Kizilay.

A Istanbul, milers de dones han demanat la dimissió del primer ministre, Recep Tayyip Erdogan, en una marxa per l'avinguda Istiklal que ha acabat a la plaça Taksim. Amb lemes contra el sexisme i a favor de la igualtat, milers de dones turques han criticat la deriva conservadora del govern. En una inèdita mostra d'unitat, els seguidors dels tres principals clubs de futbol d'Istanbul, Besiktas, Galatasaray i Fenerbahçe, han protagonitzat una marxa cap a la mateixa plaça Taksim.

Així, els manifestants, no semblen tenir la menor intenció de deixar els carrers i places "immediatament", tal com va exigir Erdogan divendres, després de qualificar-los de "saquejadors" i "vàndals". L'arribada del primer ministre a Turquia i sobretot, les seves paraules, van provocar cert nerviosisme entre els manifestants, que es van preparar per a un possible desallotjament policial. Però aquest dissabte, el governador d'Istanbul, Hüseyin Avni Mutlu, ha negat l'existència de plans per buidar la plaça. De fet, els agents no hi entren des de fa una setmana.

La plataforma cívica que va començar les protestes contra la demolició d'un parc proper a Taksim ha reclamat la dimissió del governador de la ciutat i dels seus homòlegs d'Ankara. També els de la província de Hatay, als quals acusen de ser els responsables de la brutalitat de la policia contra els manifestants. També han exigit l'alliberament dels detinguts, la prohibició de gasos lacrimògens i l'anul·lació del pla per enderrocar el parc Gezi.

Hüseyin Celik, portaveu del partit governamental de tendència islamista moderada AKP, ha desmentit els rumors sobre unes possibles eleccions anticipades abans de les previstes del 2015. "Afortunadament, no hi ha motius per convocar eleccions anticipades", ha dit Celik, després d'una reunió del partit en la qual ha participat Erdogan.

El representant de l'AKP ha tornat a insistir que darrere de les protestes hi ha l'oposició, que pretén fer ombra a èxits del govern com l'inici del procés de pau amb la guerrilla kurda o l'eliminació del deute amb el Fons Monetari Internacional.

Fins ara, les protestes han deixat tres morts, dos manifestants i un policia, tres persones en coma i més de 4.000 ferits.

Les manifestacions han unit una gran part de les classes mitjanes urbanes i laiques, que consideren que el govern envaeix l'espai privat. També consideren que l'estil d'Erdogan, que governa des del 2002, s'ha tornat autoritari amb el pas dels anys.
Anar al contingut