L'afluència al parc natural es va disparar l'any passat fins a la xifra rècord de 368.724 visites (ACN / Marta Lluvich)

El pàrquing de la Pica d'Estats serà de pagament a partir de l'agost

Cinc accessos més del Parc Natural de l'Alt Pirineu estaran vigilats per evitar aglomeracions com les de l'estiu passat
Redacció/Agències
TEMA:
Catalunya

L'accés a la Pica d'Estats, el cim més alt de Catalunya, quedarà restringit aquest estiu per evitar-hi les aglomeracions.

La zona d'aparcament que hi ha a la base de la muntanya, a la Vall Ferrera, al Pallars Sobirà, serà de pagament i amb un control d'aforament. És el primer cop que s'estableix una mesura d'aquest tipus, que vol preservar aquest espai protegit i garantir-hi un turisme sostenible.

La iniciativa s'ha presentat com una prova pilot i començarà a funcionar a l'agost.


La decisió l'han pres el Parc Natural de l'Alt Pirineu, l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Àreu i l'Ajuntament d'Alins per evitar la massificació que es va viure l'estiu passat, quan desenes de persones feien cua al cim, sense mascareta, per fer-se una foto al costat de la creu.

L'any passat, el nombre de visitants a la zona va créixer un 25% i va assolir la xifra rècord de 368.724 visites.

Cinc euros al dia i fins al 90% d'aforament

Per accedir a la pista que porta als aparcaments caldrà fer una reserva prèvia a través d'internet i pagar 5 euros, excepte els veïns d'Alins i els serveis públics, per als quals serà gratuït.

Els visitants que s'allotgin a la Vall Ferrera tindran un descompte en el preu de la reserva. Els ingressos que se'n derivin s'utilitzaran en el manteniment de les instal·lacions i equipaments d'ús públic de la zona i per reforçar el servei de vigilància. La mesura s'aplicarà als pàrquings de La Molinassa, La Farga i d'Aixeus.

Es regularà l'accés al parc natural per preservar els espais protegits (ACN / Marta Lluvich)

A l'entrada del camí hi haurà una barrera automàtica amb lector de matrícules que permetrà el pas als vehicles ja autoritzats, i també hi haurà vigilants de seguretat. En el cas de les zones de la vall de Bonabé, la vall de Tavascan, Boavi, la Mollera d'Escalarre i Sant Joan de l'Erm no hi haurà barrera, però sí servei de vigilància, i s'incrementaran els controls per part d'Agents Rurals i Mossos d'Esquadra.

S'atorgaran autoritzacions fins al 90% de capacitat d'aparcament de la zona, que és de 90 vehicles. L'estiu passat, però, es van arribar a veure més de 200 cotxes mal aparcats.

També es millorarà la senyalització i el traçat dels camins que porten a la Pica d'Estats i s'editarà un mapa específic de visita de la capçalera de la Vall Ferrera en què s'inclourà informació sobre els itineraris senyalitzats des de cada aparcament, així com també de les visites guiades, serveis de transport públic i normes de comportament. El mapa evitarà les dreceres que perjudiquen hàbitats sensibles com les molleres i el de la sargantana pallaresa.

La zona d'aparcament serà de pagament, amb reserva prèvia i control d'aforament (ACN / Albert Lijarcio)

També es vigilarà que no passin per la zona vehicles motoritzats molt sorollosos, com les motos, els quads o els buguis. Tot plegat s'articularà a través del tràmit de declaració com a zona d'especial protecció de la qualitat acústica.

ARXIVAT A:
Catalunya Medi ambient
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut