Parlament
Parlament
Barcelona

El Parlament vota avui la declaració de sobirania impulsada per CiU, Esquerra i Iniciativa

El Parlament vota avui la declaració de sobirania impulsada per CiU, Esquerra i Iniciativa, que no tindrà el suport del PSC. És el primer dels compromisos que van acordar Convergència i Unió i Esquerra amb l'acord de legislatura que van signar el mes passat.

RedaccióActualitzat
El Parlament aprovarà avui amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA una declaració de sobirania del poble de Catalunya. El text reconeix Catalunya com a subjecte polític i jurídic sobirà. El PSC s'ha esperat fins a última hora per les discrepàncies internes, però instants abans de l'inici del ple han anunciat que no hi donaran suport.

La votació d'una declaració de sobirania al Parlament és el primer dels compromisos que van acordar Convergència i Unió i Esquerra amb l'acord de legislatura que van signar el mes passat. A més a més, també van acordar donar a aquesta qüestió la màxima prioritat i que es tractés al primer ple d'aquesta legislatura.

La voluntat dels signants era que es votés un text únic, de consens, entre totes les forces polítiques que donen suport al dret a decidir. Finalment, només CiU, Esquerra i ICV-EUiA han presentat un text comú i a la cambra catalana es votaran, aquest dimecres al matí, fins a tres declaracions diferents sobre el dret a decidir i una quarta del PP centrada en la sortida de la crisi econòmica.

Tres declaracions sobre el dret a decidir i una sobre la sortida de la crisi

Pel que fa al text consensuat per CiU, Esquerra i Iniciativa-Verds, que tot just es va entrar al registre del Parlament aquest dimarts 22, s'ha eliminat la referència a l'estat propi que contenia el primer document pactat entre nacionalistes i republicans, per obtenir el vistiplau dels ecosocialistes.

La modificació no ha estat suficient perquè el PSC s'hi sumés. Els socialistes consideren que també cal eliminar la referència a Catalunya com a subjecte de sobirania i per això van entrar al registre la seva declaració. És una decisió que no ha estat pas compartida per tot el grup parlamentari, ja que una part dels diputats socialistes estava d'acord a sumar-se al text comú de CiU, ERC i ICV-EUiA, i fins i tot havia demanat poder trencar la disciplina de vot.

Però encara hi ha una altra declaració favorable al dret de decidir: la presentada per la CUP. Troben insuficient el text pactat a tres bandes, perquè no es refereix de manera explícita als Països Catalans. Per això hi donaran un suport crític, que es podria traduir en el fet que algun dels seus diputats hi voti a favor i uns altres s'abstinguin.

Per la seva banda, el Partit Popular creu que la declaració sobiranista no es mereix protagonitzar el primer ple de la legislatura i per això se'n desmarca presentant una declaració amb mesures per fer front a la crisi econòmica i millorar el finançament autonòmic, el tema que segons els conservadors hauria de centrar l'interès de la cambra. Ciutadans ha quedat al marge de la presentació de declaracions i s'ha limitat -sense èxit- a demanar a la mesa del Parlament i al govern espanyol que prohibeixin que les propostes sobiranistes se sotmetin al debat.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut