El president romanès, Traian Basescu. (Foto: EFE)
El president romanès, Traian Basescu. (Foto: EFE)
Bucarest

El Parlament romanès vota a favor de destituir el president, Traian Basescu, per violar la Constitució

La ciutadania haurà de decidir en un referèndum que se celebrarà en un termini de tres setmanes sobre la continuïtat de Traian Basescu.

RedaccióActualitzat
El Parlament de Romania ha votat a favor de destituir el president del país, el conservador Traian Basescu, per una suposada violació continuada de la Constitució. En un referèndum, que se celebrarà  les pròximes tres setmanes, la ciutadania haurà de decidir sobre la continuïtat de Basescu, a qui el Govern de centreesquerra acusa, entre altres coses, de no respectar la separació de poders, soscavar la independència judicial i usurpar el rol de l'Executiu. Un total de 258 diputats han votat a favor de la seva revocació, mentre que 116 s'hi han manifestat en contra, un s'ha abstingut i hi ha hagut un vot nul.

El procés de revocació de Basescu és el punt culminant d'una guerra sense fi entre aquest i el primer ministre romanès, el socialdemòcrata Victor Ponta, al poder des de fa dos mesos, després que caigués l'executiu conservador fidel al president. "El que estan fent no és res més que un cop a l'Estat de dret, crec que és un error i que tindrà conseqüències a llarg termini", ha declarat Basescu durant el ple.
Anar al contingut