El Parlament recorrerà la retirada de l'acta de diputat de Quim Torra

Amb els vots de JxCat, ERC, Cat-ECP i CUP i l'abstenció del PSC, la cambra catalana aprova presentar un recurs contra la decisió de la Junta Electoral Central del 3 de gener

Actualitzat

El Parlament ha aprovat presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem contra la decisió de la Junta Electoral de deixar sense efecte la credencial de diputat del president de la Generalitat, Quim Torra.

La proposta s'ha aprovat amb 74 vots a favor, 40 en contra i 17 abstencions:

 

 

JxCat, ERC, CatECP i CUP hi han votat a favor, el PSC s'ha abstingut i Cs i PP hi han votat en contra.

D'aquesta manera, el ple dona la raó al recurs fet pels lletrats de la cambra segons el qual la Junta Electoral no és un organisme competent per retirar l'acta d'un diputat.

 

El resultat de la votació al Parlament sobre el recurs contra la decisió de la JEC
El resultat de la votació al Parlament sobre el recurs contra la decisió de la JEC

 

El 16 de gener, el Parlament ja va presentar un recurs davant del Suprem juntament amb la petició de mesures cautelars i després d'una decisió de la Mesa.

Aleshores, el tribunal va avisar que la cambra no pot presentar un contenciós-administratiu per acord de la Mesa, sinó que ha de fer-ho per un acord del ple. Aquest dimecres, doncs, s'ha portat la qüestió al ple.

Ara, es remetrà al tribunal el mateix recurs que ja s'havia redactat, però sense l'apartat en què se sol·licitava que se suspengués cautelarment l'ordre de la JEC, a la qual es va donar compliment la setmana passada.

 

 

Sense una part que vinculava els càrrecs de diputat i president

En el nou escrit no hi ha uns paràgrafs en què es vinculava els càrrecs de diputat al Parlament i president de la Generalitat.

Per justificar la necessitat de suspendre cautelarment la retirada de l'acta a Torra, s'advertia que l'efectivitat de l'ordre de la JEC "afectaria de ple a l'acte d'investidura del president de la Generalitat, mitjançant el qual el Parlament va donar la seva confiança política al diputat la credencial del qual es deixa ara vacant".

La condició de diputat, subratllava el recurs, és "requisit necessari per ser president de la Generalitat i, tot i que la norma no ho digui expressament, és possible interpretar-la en el sentit que aquesta condició no només actua en el moment de l'elecció, sinó que ha de mantenir-se mentre es desenvolupi el càrrec".

 

Vots a favor de JxCat, ERC, Cat-ECP i CUP

Els grups que han votat a favor de presentar el recurs han coincidit a subratllar que són els ciutadans amb els seus vots qui decideixen qui presideix la Generalitat, no els tribunals.

En nom de JxCat ha intervingut el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, que ha apostat per acompanyar l'estratègia jurídica amb "fermesa política". En aquest sentit, ha dit que la cambra hauria de plantar cara a la JEC amb la suspensió de Torra i ho ha contraposat amb l'actitud de Clara Ponsatí, que aquest dimecres ha recollit l'acreditació com a eurodiputada tot i que la Junta Electoral havia deixat el seu escó vacant.

Per part d'Esquerra, Marc Sanglas ha sostingut que el recurs suposa "defensar els drets" de Torra i que, si se li ha de retirar el càrrec de president de la Generalitat, ho ha de fer la ciutadania en unes eleccions i no la Junta Electoral.

 

 

Marta Ribas, dels comuns, ha recordat que la Mesa ja va aprovar aquest recurs i que, amb l'aprovació del ple, el Suprem no pot posar "excuses" a l'hora d'admetre'l a tràmit. Ribas ha dit que Torra "continua sent el president de la Generalitat" i que, tot i que no és el cap de l'executiu que voldrien, el seu objectiu és "treure'l a les urnes".

El cupaire Carles Riera ha apuntat que han votat a favor "per estricta solidaritat antirepressiva" amb Torra, però ha afegit que creu que és un recurs que no va enlloc:

"Què passarà si finalment arriba la sentència ferma d'inhabilitació? Desobeirem o farem soroll i fum i després plegarem veles?"

 

El PSC s'absté

Els socialistes, que van avalar presentar el recurs l'anterior vegada, han considerat que ara no té sentit, després que el Suprem ordenés executar l'ordre de la JEC i retirar l'acta de diputat a Torra. 

El PSC s'ha abstingut per no bloquejar que el Parlament presenti un recurs seguint els procediments legals, segons ha explicat Ferran Pedret. El diputat ha celebrat que la cambra no desobeeixi i ha criticat el que ha considerat una "sobreactuació" de Torra amb una "desobediència simbòlica".

 

 

Cs i PP hi voten en contra

Entre els que hi han votat en contra, Cs i PP han assenyalat que Torra ja hauria d'haver perdut la condició de president.

El president de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha qualificat la votació de "segrest i utilització del Parlament per defensar un expresident que es pensa que està per sobre de les lleis". Carrizosa ha tornat a insistir a Sánchez que cessi Torra i convoqui eleccions.

"Emparant un condemnat per delinqüència degraden la qualitat democràtica de Catalunya."

Pel que fa al PP, Daniel Serrano ha assegurat que el Parlament no pot convertir-se en "assessor jurídic" de Torra i ha defensat que, segons el seu parer, la inhabilitació del president de la Generalitat com a diputat ja es pot executar.

 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraParlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut