El ple del Parlament, aquest dimecres en ple debat sobre la votació de la inclusió de la llei del referèndum
El ple del Parlament, aquest dimecres en ple debat sobre la votació de la inclusió de la llei del referèndum
Barcelona

El Parlament aprova debatre la llei del referèndum per la via ràpida

Ho ha aprovat per 72 vots a favor, 60 en contra i 3 abstencions, en una votació tensa que s'ha hagut de repetir

RedaccióActualitzat

A un quart de dues de la tarda s'ha reprès finalment el ple del Parlament, després que la mesa del Parlament ha rebutjat les peticions de reconsideració de l'oposició. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell ha volgut posar a votació l'alteració de l'ordre del dia, i després d'un intent fallit, s'ha acabat aprovant per 72 vots a favor, 60 en contra i 3 abstencions.

Després d'aquesta primera s'ha fet una segona votació per aprovar que no es compleixin bona part dels tràmits habituals, que s'ha aprovat per 69 vots a favor, 3 en contra i cap abstenció. Aquest resultat, amb molts diputats que no han arribat a votar, mostra la confusió que ha regnat en aquesta tensa sessió:

 

 

El PSC recorrerà al Tribunal Constitucional

Després de la votació i en protesta per com s'ha fet tot el procediment, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha anunciat que la seva força política té la intenció de presentar un recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional. La presidenta Forcadell ha defensat la legalitat del procediment utilitzat, i el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa l'ha acusada d'estar cometent "un abús contra la democràcia i contra els catalans."

Després que hagin intervingut alguns diputats més, tots queixant-se de la situació creada, Forcadell ha suspès el ple a les 2 i 10 minuts, per reprendre'l una hora després. Finalment el termini per presentar esmenes s'ha fixat a dos quarts de quatre. Joan Coscubiela ha demanat rebre per escrit els procediments establerts pel debat de la llei, petició que Forcadell no ha satisfet.

Abans Xavier Garcia Albiol, davant la intenció de Forcadell de continuar el ple amb la sessió de control prevista per primera hora del matí, ha demanat que es suspengués perquè els grups parlamentaris poguessin analitzar la situació.

Ple aturat durant més de dues hores

El ple del Parlament d'aquest dimecres ha quedat aturat més de dues hores després que Junts pel Sí i la CUP  han demanat alterar l'ordre del dia per incloure-hi la tramitació i votació de la llei del referèndum. Després d'aquesta petició, han intervingut breument els portaveus dels grups de l'oposició.

Ha estat llavors, a tres quarts d'onze, que la presidenta Carme Forcadell ha suspès el ple perquè la junta de portaveus i la mesa del Parlament debatessin la petició del PSC de reconsiderar l'admissió a tràmit de la inclusió de la llei del referèndum en el ple ordinari d'aquest dimecres.

Tres peticions de reconsideració

Un cop la mesa ha descartat la petició del PSC, ha estat el PP el que ha fet el mateix, la qual cosa ha obligat a repetir el procediment. Un cop s'han acabat la segona tanda de reunions, cap a dos quarts d'una semblava que es podria reprendre el ple.

Però llavors ha estat Ciutadans qui ha demanat la reconsideració de la decisió de la mesa, cosa que ha engegat un nou cicle de reunions. Ho ha fet quan els diputats ja eren als escons i la presidenta estava a punt de donar per iniciada la represa.

Amb aquests mecanismes formals, aquests tres grups de l'oposició han aconseguit endarrerir el debat i la votació de la llei. Tot plegat, en una sessió parlamentària convulsa que ha començat amb una reunió extraordinària de la mesa del Parlament per admetre la llei.

 

En la següent finestra podeu seguir el minut a minut a Twitter de l'actualitat generada per aquesta sessió del Parlament:

 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut