Torra al Parlament després de la votació (Font: ACN)
Torra al Parlament després de la votació (Font: ACN)
Barcelona

El Parlament insta Torra a convocar eleccions o a una qüestió de confiança

La moció del PSC ha prosperat perquè la CUP no ha votat, però no tindrà efecte

Actualitzat

El Parlament ha demanat al president Quim Torra que convoqui eleccions o que se sotmeti a una qüestió de confiança. D'aquesta manera ha tirat endavant la moció del PSC-Units que, no obstant, no tindrà efectes pràctics perquè no és de compliment obligat i el president ja ha dit que la legislatura continuarà.

La moció ha prosperat per 62 vots a 61 i, per tant, Junts per Catalunya i Esquerra han quedat en minoria per què la CUP no ha votat. JxCat diu que amb el vot de presos i diputats la moció no hauria prosperat.

Han votat a favor de la moció el PSC, el PP, els Comuns i Ciutadans, grup aquest que fins a última hora ha mantingut la incògnita i ha sigut molt crític amb els socialistes. El text denuncia el que consideren la "inoperància" del govern i demana que el president de la Generalitat se sotmeti "de manera immediata" a una qüestió de confiança o que convoqui eleccions.

Per la seva banda, JxC i Esquerra no donen cap validesa al resultat de la votació i afirmen que "políticament està rebutjada" perquè cinc diputats  de JxC i Esquerra no ha pogut votar perquè estan suspesos.

 

Resultat de la votació de la moció del PSC-Units al Parlament

 

PSC, comuns i PP demanen eleccions

El socialista Miquel Iceta ha demanat des de l'hemicicle que Torra convoqui eleccions per la seva inoperància:

"On hi ha incertesa, posin algunes certeses; on hi ha inoperància, posin eficàcia; on hi ha neguit, posin esperança. I si no poden, convoquin eleccions."

Iceta ha fet una piulada a Twitter després del ple en què celebra que la moció hagi tirat endavant:

Per la seva banda, Jèssia Albiach, dels comuns, ha resumit la legislatura dient que ha estat d'"inacció en el tema social i bandades en el tema nacional" i ha denunciat un excés de "gesticulació". Alejandro Fernández, del PP, també ha sigut contundent: "Només hi ha dues vies, o eleccions o moció de confiança." Lorena Roldán, de Ciutadans, ha acusat el PSC de "donar-li ales al separatisme".

La CUP han desaprovat l'acció del govern, però no han participat a la votació. Maria Sirvent ha dit a l'hemicicle: "Aquells que van fer a Soraya de Santamaría presidenta de la Generalitat no tenen cap legitimitat per nosaltres i, per això, no participarem de la votació."

 

Torra: "Seguirem governant"​

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha descartat convocar eleccions i ha desafiat el PSC a liderar una moció de censura:

"Vostès tenen la possibilitat de presentar una moció de censura. Per exemple, podrien presentar a Arrimadas com a presidenta de la Generalitat o el grup de Ciutadans el podria presentar a vostè si no fos que aquet grup vol que dimiteixi."

Al finalitzar el ple, Torra, ha afirmat que desatendrà la moció perquè considera que el jutge Pablo Llarena ha contribuït a la seva aprovació amb un "vot de qualitat", ja que no s'han comptat els vots dels diputats de JxCat suspesos pel Suprem. Això ho ha expressat en un piulada:

ARXIVAT A:
Quim TorraPSCCs
Anar al contingut