El Parlament insta a suspendre de sou i feina els mossos de l'agressió racista al Bages

Els dos partits de govern han facilitat que prosperés la moció: JxCat s'ha abstingut i ERC hi ha votat a favor

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament de Catalunya ha instat aquest divendres el govern perquè es suspengui de sou i feina els sis agents dels Mossos acusats d'una agressió racista a un jove negre al Bages fa un any i mig.

La proposta l'havia feta la CUP, i hi han votat a favor també ERC i Catalunya en Comú-Podem, mentre que JxCat, el PSC i el PP s'han abstingut i Ciutadans hi ha votat en contra.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, del qual depenen els Mossos, no ha votat, perquè no ha anat al Parlament.

Quan es va conèixer el cas, el 15 de juny, el departament de Buch va dir que, mentre no hi hagués una sentència judicial, es limitarien a canviar de destinació els agents implicats.

"No ets un humà, ets un mico"

El jutjat de Manresa investiga vexacions racistes d'agents dels Mossos a un jove negre
Wubi, un jove negre de 21 anys, denunciant que va patir comportaments racistes per part dels Mossos

El cas va passar el gener del 2019, quan sis agents antidisturbis dels Mossos van voler identificar en Wubi, un jove negre de 20 anys a Sant Felip Sasserra, al Bages.

Els Mossos eren al poble per fer un desnonament, i segons el seu testimoni, el van vexar des del primer moment, però va aconseguir fugir.

Després va tornar, però amb la gravadora d'àudio del telèfon mòbil en marxa, de manera que va poder gravar el so de tot el què va passar.

Entre altres expressions, li van dir "tu no ets humà, tu ets un mico", o "soc racista, i molt" mentre el detenien i el portaven a comissaria, on segons el seu relat no el van atendre de les ferides que li havien fet durant la detenció.

Poc després va denunciar els agents amb l'ajuda de l'entitat Sos Racisme i una jutgessa de Manresa va actuar d'ofici després de sentir l'àudio. Ara el cas està pendent de judici.

"Mesura de màxims per raons d'imatge pública"

El Departament d'Interior ha reaccionat força de pressa a la decisió del Parlament: amb un comunicat l'ha qualificada de "mesura de màxims per raons polítiques o d'imatge pública".

En aquest sentit, el comunicat assegura que les acusacions de racisme només afecten a 2 dels agents:

"No es pot posar una mesura de màxims a tots per raons polítiques o "d'imatge publica" sinó que a qui cal sancionar amb el màxim rigor és als dos culpables. I deixar sense sou i feina a quatre innocents seria una mesura irreversible."

Interior també assegura que el règim disciplinari dels Mossos ja preveu mesures com la suspensió de sou i feina, i qüestiona que el Parlament tingui legitimitat per fer el que ha fet:

"És més que discutible que el parlament pugui pronunciar-se sobre mesures del règim laboral d'un treballador públic que estan regulades per les lleis, tant pel que fa al sistema d'acusació com de garantia dels drets de defensa dels treballadors públics."

 

Investigar els Mossos

En el ple d'aquest divendres, i també a proposta de la CUP, s'ha aprovat igualment que es posi en marxa una comissió d'investigació per analitzar els mecanismes interns dels Mossos.

En aquest cas, la proposta ha tingut el suport dels mateixos grups que l'anterior i JxCat s'hi ha afegit, en una iniciativa que contempla la possibilitat de crear mecanismes independents per fiscalitzar els Mossos.


La impunitat i el corporativisme

En el debat parlamentari, la CUP ha justificat la petició en base a les actuacions «injustificables» durant la tardor del 2019, en les mobilitzacions posteriors a la sentència del procés.

El partit també ha criticat l'auditoria interna feta pels Mossos, que considera que s'ha quedat a la superfície:

"L'opacitat opera sobre els mecanismes interns de control, avaluació i correcció de les actuacions policials, que fomenten la impunitat i el corporativisme."

 

 

ARXIVAT A:
RacismeMossos d'Esquadra
Anar al contingut