Exposició sobre bruixeria al Museu de la Noguera (ACN/Laura Alcalde)
Exposició sobre bruixeria al Museu de la Noguera (ACN/Laura Alcalde)

El Parlament indultarà les bruixes assassinades en "un feminicidi institucionalitzat"

Catalunya va ser un dels focus mundials de les caceres de bruixes, amb més de mil dones assassinades entre els segles XV i XVII

RedaccióActualitzat

Més de mil dones van ser assassinades a Catalunya entre els segles XV i XVII acusades de bruixeria. Segles més tard, el Parlament aprovarà una resolució per reparar la memòria històrica de les víctimes d'aquelles execucions institucionalitzades.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat que cal "recuperar i mantenir viva la memòria de totes les dones assassinades fruit de la misogínia que impregnava la societat catalana".

"A Catalunya es va viure un feminicidi institucionalitzat durant prop de dos segles."

Segons Aragonès, amb la declaració que aprovarà el Parlament es comença "a fer justícia amb el passat" i "es restitueix la memòria de dones assassinades en públic, amb crueltat".

Ho ha dit en la presentació del documental "Bruixes, la gran mentida", que emet aquest dimarts el "Sense ficció".


Catalunya va ser un dels focus mundials de les caceres de bruixes. Només en els deu anys entre el 1619 i el 1629, un centenar de dones van ser penjades per acusacions de bruixeria.

Pere Aragonès, durant la presentació del documental "Bruixes, la gran mentida"


Proposta per dignificar la memòria de les víctimes

Els grups d'Esquerra, Junts, CUP i En Comú Podem van registrar la setmana passada una proposta de resolució al Parlament que insta el govern a "reparar la memòria històrica, dignificar i reivindicar" les dones acusades de bruixeria.

En aquest sentit, s'emplaça els ajuntaments a revisar el nomenclàtor per incloure-hi noms de dones del municipi condemnades per bruixeria.

El text també demana que s'impulsin estudis acadèmics amb perspectiva de gènere sobre la persecució de dones "injustament condemnades, executades i reprimides al llarg de la història".

Aquesta proposta va en la línia d'iniciatives similars que s'han impulsat a Escòcia, Noruega o Navarra.

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaViolència masclista
Anar al contingut