Una de les urnes de les votacions sobiranistes, en una imatge d'arxiu (Foto: ACN)
La cessió d'urnes no és una pràctica nova al Departament de Governació. (Foto: ACN)
Barcelona

El Parlament frena el procés per fer una consulta d'autodeterminació a tot Catalunya

El Parlament de Catalunya ha aturat el procés per fer una consulta per l'autodeterminació a tot Catalunya. La mesura s'havia començat a tramitar fa unes setmanes com una iniciativa popular. La mesa del Parlament ha decidit frenar-la, perquè els òrgans jurídics de la Generalitat creuen que la proposta no s'ajusta ni a l'Estatut ni a la Constitució.

Actualitzat
La mesa del Parlament ha acordat frenar el procés, que va començar el passat juny, perquè els catalans poguessin pronunciar-se a través d'una consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya. Segons fonts parlamentàries, el republicà Ernest Benach s'ha quedat sol defensant que el procés tirés endavant ja que la resta de formacions han decidit aturar-lo després que el Consell de Garanties Estatutàries constatés que la proposta és contrària a l'Estatut i a la Constitució.

El passat 8 de juny, amb l'aval de CiU, ERC i ICV, la mesa del Parlament va donar llum verda a la tramitació d'una iniciativa legislativa popular en què es demanava convocar un referèndum d'autodeterminació a tot Catalunya. Els grups hi van donar suport després de conèixer un informe que, sense valorar el contingut de la proposta, mantenia que aquesta complia els requisits formals per tirar endavant.

Després, el PSC i el PPC van recórrer al Consell de Garanties Estatutàries, i un cop els juristes d'aquest òrgan s'han pronunciat i han conclòs que la iniciativa no compleix l'Estatut ni la Constitució, CiU i ICV han decidit fer marxa enrere i de moment el procés ha quedat aturat.

El "pla B" per fer la consulta

Els dos impulsors de la iniciativa, Alfons López Tena i Uriel Bertran, han dimitit com a consellers de CiU i ERC després de saber, també aquest dimarts, que es paralitza el seu "pla B", una consulta popular sobre la independència que no hauria tingut valor jurídic. La mesa del Parlament ha rebutjat aquesta possibilitat per unanimitat després que els serveis jurídics del Parlament dictaminessin que la proposta quedava "fora de l'àmbit competencial de la Generalitat".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut