El Parlament Europeu reclama que s'alliberin les patents de les vacunes Covid-19
La seu del Parlament Europeu a Estrasburg, aquest dimecres en plena sessió

El Parlament Europeu reclama que s'alliberin les patents de les vacunes Covid-19

La Comissió Europea no preveu demanar-ho a l'OMC, mentre Biden anuncia la donació de 500 milions de dosis

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dimecres una resolució no legislativa en què es demana que l'Organització Mundial del Comerç, l'OMC, suspengui les patents de les vacunes contra la Covid-19.

La resolució, que afirma que "les circumstàncies excepcionals requereixen solucions excepcionals", s'ha aprovat per 355 vots a favor, 263 en contra i 71 abstencions.


Esmena dels Verds aprovada pels pèls

Aquesta resolució inclou una esmena, aprovada de manera molt més ajustada, amb 325 vots a favor i 324 en contra, que demana "unes negociacions proactives, constructives i basades en textos concrets".

Aquesta esmena, proposada pels Verds, és la part més concreta d'un text que, de manera més vaga, reclama prioritzar "la distribució geogràfica mundial" de la producció de les vacunes.

El text reconeix que dels 1.600 milions de dosis de vacunes que ja s'han posat al món, només el 0,3% han arribat als 29 països més pobres del planeta, on viu el 9% de la població.


"9 multimilionaris nous"

L'aprovació ha estat celebrada per entitats com Oxfam Intermón, que ha recordat que el sistema actual de moment ha comportat "9 multimilionaris nous", i un ritme de vacunació lentíssim a molts països:

 


 

La Comissió Europea s'hi resisteix

És un pas més a la Unió Europea en aquest sentit, després que a finals d'abril uns 400 europarlamentaris i polítics de tots els països reclamessin per carta trencar el "monopoli" de les vacunes.

Però el braç executiu de la UE, és a dir, la Comissió Europea, fins ara davant l'OMC només ha proposat que els governs puguin obligar les farmacèutiques a cedir les patents a un preu "assequible".

En canvi, s'ha oposat a l'alliberament total de les patents de manera temporal, cosa que reclamen l'Índia i Sud-àfrica des de l'octubre, i ara també els Estats Units.

Aquest país s'hi havia oposat durant l'administració Trump, però fa poc més d'un mes, ja amb l'administració Biden consolidada, va canviar d'opinió.

EUA anuncia la donació de 500 milions de dosis

Precisament el president Joe Biden, que és al Regne Unit en el seu primer viatge internacional, ha anunciat aquest dijous que donarà 500 milions de dosis de Pfizer a 92 països pobres.

Segons ha assegurat la Casa Blanca, es distribuiran mitjançant el programa Covax de l'OMS. Entre l'agost i el desembre es preveu enviar-ne els primers 200 milions, i la resta fins d'aquí a un any.

Les dosis es fabricaran a les plantes de Pfizer als Estats Units, i el comunicat de la presidència de Biden ha destacat que això significarà llocs de treball al país.

El president dels Estats Units, Joe Biden, el 19 de febrer en una roda de premsa a una fàbrica de Pfizer de Michigan (Reuters)
 

Com va començar la Covid-19?

La UE no segueix de moment els Estats Units respecte a les patents de les vacunes, però sí pel que fa a reclamar un investigació a fons de l'origen de la Covid-19.

Ho han anunciat aquest dijous el president del Consell d'Europa, Charles Michel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

Michel ha dit que la UE dona suport "als esforços per aconseguir transparència i saber la veritat", i Von der Leyen ha afegit que és important  saber-ho perquè "no torni a passar":

"Hi ha diverses opcions que s'estan investigant ara mateix i és important que ho precisem per tenir una única fotografia sobre el principi de la pandèmia. Per això els equips d'investigació necessiten accés real a la informació."

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, aquest dimecres al Parlament Europeu (Reuters)

És un suport molt explícit a Joe Biden, que fa quinze dies va anunciar que abans de 90 dies volia saber del cert si la Covid-19 havia sortit d'un laboratori de Wuhan.

I és un suport per pressionar la Xina, que sempre s'ha resistit a una investigació internacional sobre aquest origen, i no va deixar entrar els experts de l'OMS fins un any després de l'inici de la pandèmia.


La cimera del G7

Tot plegat forma part dels moviments previs a la cimera del G7, que ha de començar aquest divendres al Regne Unit, i que és el motiu principal del viatge de Biden.

El president dels Estats Units té previst continuar el viatge a Ginebra i a Brussel·les, on dilluns participarà en una altra cimera, en aquest cas de l'OTAN.

Segons han informat alguns mitjans, llavors Biden es reunirà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la primera trobada entre els dos polítics.

 

El president dels Estats Units, Joe Biden, i la seva dona, aquest dimecres a l'arribada al Regne Unit (Reuters)

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Unió EuropeaJoe Biden
Anar al contingut