Eurodiputats amb bufandes amb el missatge "Always united", a la sessió d'aquest dimecres al Parlament Europeu
Eurodiputats amb bufandes amb el missatge "Always united", a la sessió d'aquest dimecres al Parlament Europeu
Brussel·les

El Parlament Europeu ratifica l'acord del Brexit: "No és un adeu, és un a reveure"

En una sessió molt emotiva, l'Eurocambra ha acomiadat els eurodiputats britànics i conclou la ratificació de la sortida del Regne Unit de la UE

Actualitzat

Dos dies abans que el Regne Unit surti de la Unió Europea, el ple de l'Eurocambra ha aprovat aquest dimecres l'acord del Brexit. Ho ha fet amb 621 vots a favor, 49 en contra i 13 abstencions en una sessió molt emotiva.

Quan ha acabat la votació, de forma solemne, bona part de l'hemicicle ha començat a cantar el poema escocès "Auld Lang Syne", la tradicional "L'hora dels adeus":

 

 

Amb el vot del Parlament Europeu, que se suma a l'aprovació de la setmana passada a la Cambra dels Comuns, conclou la ratificació de l'acord del Brexit, després de tres anys de negociacions posteriors al referèndum del 2016.

La llum verda de l'Eurocambra era el penúltim pas a Brussel·les perquè Londres pugui abandonar la UE amb un acord. Després del vot d'aquest dimecres, ja només falta que el Consell Europeu adopti el text. Ho farà entre aquest dijous i divendres i no hi hauria d'haver cap obstacle perquè s'aprovi per majoria simple.

La sortida del Regne Unit de la UE serà aquesta setmana, la nit del 31 de gener a l'1 de febrer.

 

 

Comiat dels eurodiputats britànics

El debat previ a la votació de l'acord de la retirada ha servit perquè els eurodiputats britànics s'acomiadessin, amb tons molt diferents, dels seus col·legues europeus.

El líder euroescèptic Nigel Farage, eurodiputat des del 1999, ha proclamat el seu "odi a la Unió Europea" i ha celebrat la sortida. Farage ha lluït uns mitjons amb la bandera britànica:

 

El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, ha anat al ple de l'Eurocambra amb mitjons amb la Union Jack
El líder del Partit del Brexit, Nigel Farage, ha anat al ple de l'Eurocambra amb mitjons amb la Union Jack (Reuters / Francois Lenoir)

 

En canvi, l'ecologista Molly Scott Cato s'ha acomiadat amb llàgrimes i aplaudida pels seus companys:

"Un dia tornaré a aquesta cambra, celebrant el nostre retorn al cor d'Europa"

 

 

El liberal Martin Horwood ha tancat la seva intervenció amb un "Tornarem" en diversos idiomes.

Diversos diputats dels grups popular, socialdemòcrata, liberals i verds han desitjat que el Brexit sigui només un comiat temporal i que el Regne Unit torni a formar part de la UE.

 

 

"No és un adeu, és un a reveure"

El portaveu de l'Eurocambra per al Brexit, el belga Guy Verhofstadt, ha dit que la sortida del Regne Unit és un "a reveure" durant un debat en què s'han repassat els prop de 50 anys en què el Regne Unit ha estat membre de la Unió Europea:

"Això no és un adeu, només és un 'a reveure'"

El mateix missatge ha presidit la reunió del grup parlamentari socialdemòcrata:

 

"No és adeu, és a reveure", es podia llegir a la pantalla durant la reunió del grup socialdemòcrata (EFE / Olivier Hoslet)

 

El cap de files dels laboristes britànics, Richard Corbett, ha afirmat: "Quan es vegi que el Brexit no funciona, potser hi haurà una oportunitat per tornar."

La presidenta de la Comissió Europea, l'alemanya Ursula von der Leyen, ha proclamat que, malgrat la seva sortida de la UE, els britànics "sempre seran part de la família" europea.

"Com més es comprometi el Regne Unit a respectar els nostres estàndards de protecció social i els drets dels treballadors, les nostres garanties per al medi ambient i els nostres estàndards i normes que garanteixen una competència justa, millor i més proper serà l'accés al mercat únic"

Von der Leyen també ha recordat que Brussel·les està considerant oferir a Londres un acord de lliure comerç sense aranzels ni quotes després del Brexit.

 

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, en la seva intervenció a l'Eurocambra
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von del Leyen, en la seva intervenció a l'Eurocambra (EFE / Olivier Hoslet)

 

Últim ple amb 751 eurodiputats

Ha estat l'últim ple en una cambra amb 751 diputats. A partir de l'1 de febrer, el Parlament Europeu es reduirà a 705 escons.

El president de l'Eurocambra, David Sassoli, ha dit que aquest dimecres era "un dia trist pel nostre Parlament":

"En un dia com aquest cal estar encara més units"

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
BrexitParlament Europeu
Anar al contingut