L'expresident Carles Puigdemont
L'expresident Carles Puigdemont

El Parlament Europeu descarta la immunitat de Puigdemont si no recull l'acta a Madrid

La defensa de Puigdemont treu validesa a l'informe que recorda que la llei espanyola requereix la "presència física" a Madrid per recollir l'acta d'eurodiputat

Actualitzat

Carles Puigdemont ha de fer una escala obligada a Madrid si vol recollir l'acta d'eurodiputat que li donaria immunitat parlamentària, en cas que sigui escollit a les eleccions europees del 26 de maig.

És la conclusió d'un informe dels serveis jurídics del Parlament Europeu, que s'ha filtrat aquest dimecres a la tarda, i que determina que el període d'immunitat comença a partir de la recollida de l'acta i l'acatament a la Constitució i no a partir del mateix moment de l'elecció com a eurodiputat, com pretenia Puigdemont.

L'informe, que ha arribat a les redaccions sense cap mena de segell del Parlament Europeu ni identificatiu oficial, recorda que la legislació espanyola estipula que, un cop proclamats oficialment els resultats, els eurodiputats electes tenen 5 dies per acatar la Constitució i recollir l'acta, un pas imprescindible per ser inclós a la llista que Espanya enviarà a Brussel·les.

El document, que s'hauria elaborat a instàncies del president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, conclou que en el cas que Puigdemont fos arrestat en base a l'ordre de detenció que pesa sobre ell, és prerrogativa de les autoritats espanyoles permetre-li o no recollir l'acta i aconseguir la immunitat.

L'escrit de l'Eurocambra,  diu així:

"Un candidat amb una ordre de detenció a Espanya pot ser candidat a les eleccions europees. La seva presència a Madrid és obligada per jurar o prometre la Constitució espanyola i per incloure'l a la llista de diputats que les autoritats espanyoles comunicaran al Parlament europeu. Si fos arrestat en aquell moment, les autoritats judicials espanyoles haurien d'autoritzar que pogués complir aquests tràmits. Sense aquesta autorització, la recollida de l'escó dependria de les autoritats judicials espanyoles."

 

Puigdemont, confiat

Carles Puigdemont encapçala la llista de Junts per Catalunya per a les eleccions europees. L'acompanyen Toni Comín com a número 2 i Clara Ponsatí com a número 3.

L'expresident va decidir presentar-se a les eleccions europees després que dos informes jurídics diferents avalessin que gaudiria de la immunitat com a parlamentari a partir del moment de ser elegit.

L'advocat i vicepresident del Parlament de Junts per Catalunya, Josep Costa, ha recordat al seu compte de Twitter que la doctrina imperant va en aquesta línia

 

 

També l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha menystingut la validesa de l'informe que hauria encarregat Tajani

 

 

Puigdemont ja ha avançat que en cas que no pugui ocupar l'escó d'eurodiputat sense passar per Madrid, recorrerà al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxembug

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontEleccions europees 26MJunts
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut