Logo de Google amb dues monedes d'un euro
Logo de Google amb dues monedes d'un euro (Foto: Reuters)
Estrasburg

El Parlament Europeu demana trossejar Google per acabar amb els abusos de posició dominant

La resolució demana separar els motors de cerca d'altres serveis comercials.

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament Europeu ha donat llum verda, amb el suport dels populars i els socialistes, a una resolució que demana trossejar Google i altres companyies d'internet per acabar amb certs abusos de posició dominant. Els eurodiputats han aprovat -amb 384 vots a favor, 174 en contra i 56 abstencions- la resolució en la qual demana a l'executiu comunitari que imposi als buscadors la separació de la seva activitat com a motors de cerca d'altres "serveis comercials" que puguin portar a terme.

L'Eurocambra reclama a l'executiu comunitari que "apliqui les regles de competència de la UE de manera contundent" al mercat de les cerques a internet per poder garantir "mesures correctives" que beneficiïn realment els consumidors, els usuaris d'internet i els negocis en línia.

La resolució també "demana a la Comissió que consideri propostes per separar els motors de cerca d'altres serveis comercials com un dels possibles mitjans a llarg termini per aconseguir aquests objectius".

Pels eurodiputats, "el mercat de les cerques en línia és d'una importància vital per garantir condicions de competència dins del mercat únic digital". Per això, el PE demana a l'executiu comunitari que "eviti qualsevol abús en la comercialització de serveis connectats per part dels operadors dels motors de cerca" i subratlla la importància de garantir que les cerques no siguin discriminatòries. "La indexació, l'avaluació, la presentació i l'ordenació per part dels motors de cerca ha de ser imparcial i transparent", diu la resolució.

No té caràcter vinculant

La resolució, però, només té valor polític, ja que no té caràcter vinculant perquè és la Comissió Europea l'única autoritat que pot adoptar decisions en matèria de competència en el si de la UE.

Investigada des de fa quatre anys

La CE va obrir el 2010 una investigació contra Google per abús de posició dominant al mercat de les cerques a internet. L'excomissari de Competència, Joaquín Almunia, va intentar arribar a una solució negociada fins a tres vegades, però els competidors del gegant nord-americà la van rebutjar perquè consideraven insuficients els tres paquets de concessions presentats per Google.

La nova comissària de Competència, Margrethe Vestager, ha dit que necessitarà "temps" i més consultes amb totes les parts abans de decidir si continua negociant amb Google o si ja directament li envia els càrrecs, pas previ a la imposició de multes.

Anar al contingut