El Parlament Europeu autoritza la conferència de Vox sobre Catalunya
Javier Ortega Smith, secretari general de Vox, que dimecres pronunciarà una conferència sobre Catalunya al Parlament Europeu (ACN)

El Parlament Europeu autoritza la conferència de Vox sobre Catalunya

Fonts de l'Eurocambra asseguren que no hi veuen cap risc per a la seguretat

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha autoritzat que el partit d'extrema dreta Vox faci aquest dimecres una conferència sobre Catalunya a l'Eurocambra.

La decisió contrasta amb la decisió, fa unes setmanes, de prohibir un acte semblant que hi havien de fer fa quinze dies el president de la Generalitat, Quim Torra, i l'expresident Carles Puigdemont.

L'argument dels responsables del Parlament Europeu per autoritzar la conferència de Vox és que no suposa cap risc per a la seguretat, que és l'argument amb què es va prohibir la conferència de Torra i Puigdemont.

 

 

La conferència porta per títol "Catalunya, una regió espanyola" i la pronuncia, entre d'altres, Javier Ortega Smith, secretari general de Vox.

En el text de presentació s'explica que, "després de dècades d'inacció política i falta de control" per part del govern espanyol, es va intentar un "cop d'estat" des d'una de les "regions espanyoles".

També s'afirma que "anys de control de l'educació per part dels instigadors del cop d'estat han ajudat a crear una nova línia d'història sobre el fals regne de Catalunya".

La convocatòria acaba convidant a assistir-hi per "comprendre la vertadera història d'Espanya".

 

 

La conferència que havien de pronunciar Torra i Puigdemont el 18 de febrer va ser prohibida pel president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, que, aquesta vegada, no hauria intervingut en la decisió de permetre la conferència de Vox, que hauria estat autoritzada pels serveis de l'Eurocambra.

Es dona la circumstància que diversos eurodiputats del PSOE, el PP i Cs havien demanat vetar Puigdemont al Parlament Europeu, amb l'argument que és un "pròfug" de la justícia espanyola.

 

L'italià Antonio Tajani, president del Parlament Europeu (Reuters)

 

La decisió de Tajani va ser contestada pel president de la Generalitat, que el va acusar de convertir l'Eurocambra en un "titella" de la dreta espanyola, i també pel president del Parlament flamenc, Jan Peumans, que va parlar de "vergonya per al Parlament Europeu".

La formació d'extrema dreta Vox, que no té representació al Parlament Europeu, hi ha estat convidada per Kosma Zlotowski, eurodiputat polonès del partit governamental Llei i Justícia, ultraconservador, euroescèptic i xenòfob.

A més d'Ortega Smith també està previst que hi intervinguin, dimecres, per part de Vox, Jorge Buxadé, portaveu a Catalunya, i Malena Contestí, vicepresidenta d'Actua Balears/Vox. També Jesús Sanz, historiador, i Rosa Cuevas, editora en cap d'Intereconomia.

ARXIVAT A:
Parlament EuropeuVox
Anar al contingut