Barcelona

El Parlament dóna suport a les consultes sobre la independència un mes abans de la de Barcelona

El Parlament ha votat una moció sobre les consultes populars, presentada per Solidaritat Catalana per la Independència. El text, que ha estat aprovat amb els vots de Convergència i Unió, Esquerra Republicana i el suport parcial d'Iniciativa, demana el suport de la cambra catalana a la consulta que es farà a Barcelona el dia 10 d'abril. PSC, PP i Ciutadans hi han votat en contra.

Actualitzat
Quan falta un mes per a la celebració de la consulta sobiranista del 10 d'abril a Barcelona, el Parlament ha aprovat una moció que hi dóna suport explícit. El primer punt del text aprovat afirma textualment que "el Parlament de Catalunya considera el dret a l'autodeterminació dels pobles un dret irrenunciable del poble de Catalunya", i "així ho ha explicitat en repetides votacions el Parlament com a seu de la sobirania" del poble català.

La moció afegeix que el Parlament "defensa el dret de la societat civil catalana a expressar-se lliurement a través de consultes a la ciutadania i agraeix la implicació de les persones voluntàries als municipis on s'estan organitzant i a tots els que hi participen".

El text inicial, presentat per Solidaritat, instava el govern a cedir espais per instal·lar-hi urnes el 10 d'abril, un punt que s'ha retirat, finalment, de la moció.

Consensuat amb CiU

La moció sobre les consultes ha tirat endavant després que SI n'ha pactat el contingut amb Convergència i Unió. El text consensuat per les dues formacions suprimeix els dos aspectes més controvertits proposats per la coalició independentista. SI ha acceptat finalment que la plataforma Barcelona Decideix, que convoca la consulta, sigui la que determini si vol que el recinte de la cambra catalana es converteixi en col·legi electoral el 10-A. També ha acceptat eliminar del text la petició al govern espanyol de reconèixer la independència de Kosovo, ja que aquesta qüestió es plantejarà en una altra moció.

Aquest dimecres, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, es va comprometre a defensar "amb fermesa" la capacitat de Catalunya per celebrar consultes, després que el Tribunal Constitucional va admetre a tràmit el recurs presentat per l'executiu espanyol i va paralitzar la llei de consultes.

Bertran: "CiU s'ha posat al costat de la independència"

El diputat de SI Uriel Bertran ha celebrat que la moció hagi tirat endavant i ha considerat que "és la primera vegada a la història del ple del Parlament que es vota directament a favor del dret d'autodeterminació", ja que en les dues resolucions aprovades fins ara ho van ser en comissió i en la tercera es parla del dret del poble català "a decidir" el seu futur, però no explícitament de l'autodeterminació.

Bertan també ha agraït que "CiU s'hagi posat al costat de la independència en aquesta ocasió", a la qual cosa la diputada de la federació nacionalista Dolors Batalla li ha respost que el seu grup dóna suport a allò que diu al text: "la moció diu el que diu i li prego que no interpreti les nostres paraules".


VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut