Reykjavík

El Parlament d'Islàndia aprova demanar l'adhesió a la UE

El Parlament d'Islàndia ha aprovat per 33 vots a favor i 27 en contra demanar l'adhesió a la Unió Europea, una cosa impensable abans que la crisi colpegés l'economia del país. El debat europeu ha dominat les sessions parlamentàries dels últims sis dies i ha mostrat les diferències existents entre el Partit Socialdemòcrata i diversos diputats del Moviment d'Esquerra Verda, formacions que governen en coalició després del triomf de l'esquerra a les eleccions anticipades del passat 25 d'abril.

Actualitzat
Encara que la coalició de govern controla 34 dels 63 escons del Parlament, l'oposició de diversos parlamentaris verds col·locava un interrogant sobre les possibilitats d'èxit de la moció, pendent del suport d'algun dels diputats de l'opositor Moviment Ciutadà i Partit del Progrés.

La primera ministra, la socialdemòcrata Johanna Sigurdardottir, havia afirmat fa uns dies que la seva intenció és presentar la sol·licitud d'ingrés a la UE en la reunió de ministres d'Afers Estrangers de la Unió del pròxim 27 de juliol.

L'oposició reclama la celebració de dos referèndums, un per decidir si s'inicien les converses amb Brussel·les i un altre de posterior per a aprovar l'ingrés, mentre que el govern defensa iniciar les converses al més aviat possible davant la difícil situació que travessa el país, el sector bancari del qual va fer fallida el passat mes d'octubre a causa de la crisi financera mundial.

El suport a la sol·licitud immediata d'ingrés també s'ha vist afeblit pel descontentament de diversos parlamentaris amb l'acord firmat pel govern islandès amb els governs britànic i holandès per pagar els dipòsits estrangers a Icesave, la divisió d'internet del nacionalitzat banc Landsbanki.
Anar al contingut