L'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos (EFE)
L'expresident del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos (EFE)
Barcelona

El Parlament demana la recusació del president i dos magistrats del Tribunal Constitucional

Tots els membres de la Mesa excepte Pere Calbó (PPC) han coincidit a demanar la recusació del president del Tribunal Constitucional i de dos magistrats més perquè no els consideren independents i no volen evitar que es pronunciïn sobre la Declaració de Sobirania aprovada per la cambra.

RedaccióActualitzat

El Parlament ha demanat la recusació del president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i de dos magistrats més per la seva falta d'imparcialitat sobre el procés sobiranista. La cambra catalana creu que no són independents i vol evitar que es pronunciïn sobre la Declaració de Sobirania, aprovada pel Parlament el gener del 2013 i que el govern espanyol va impugnar.

La vicepresidenta de la Cambra catalana, Anna Simó (ERC), ha subratllat que tots els membres de la Mesa, excepte Pere Calbó (PPC), han coincidit en què cal recusar Francisco Pérez de los Cobos i els magistrats Pedro González-Trevijano i Enrique López per diverses declaracions públiques que han fet sobre Catalunya.

Com a exemple, Simó ha citat el discurs que va fer Pérez de los Cobos a Yecla el 2005, quan va denunciar el "menyspreu" dels catalans cap a la cultura espanyola com a part de les seves crítiques a l'Estatut.

No és, però l'únic exemple. En el seu llibre "Parva memoria", publicat l'any 2006, Francisco Pérez de los Cobos afirma que "els diners són el bàlsam racionalitzador de Catalunya" i que "No hi ha a Catalunya acte polític que es preï sense una o diverses manifestacions d'onanisme".

Els tres magistrats, ha afegit Simó, han manifestat públicament una "animadversió fefaent" cap a qüestions catalanes que "els pot inhabilitar" per abordar la Declaració de Sobirania del Parlament, sobre la qual es podria pronunciar el ple del TC en les pròximes setmanes. En el cas d'admetre's, haurà de nomenar-se un instructor de les recusacions que recollirà l'opinió dels tres magistrats qüestionats i requerirà proves documentals abans de fer una proposta al ple sobre l'estimació o rebuig de les pretensions del Parlament.

El Parlament emprèn així noves accions contra Pérez de los Cobos, malgrat que el ple del TC ja va rebutjar el setembre passat les recusacions presentades per la cambra catalana i la Generalitat a causa de la seva militància en el PP quan ja era magistrat.

En febrer del 2007, el Constitucional va acordar apartar Pablo Pérez Tremps de la resolució del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel PP contra l'Estatut perquè considerava que la seva col·laboració en un estudi fet quatre anys abans per encàrrec d'una institució que va assessorar sobre la reforma estatutària. El magistrat va cobrar per aquesta feina 6.000 euros. El TC va considerar que això suposava una "presa de posició" que invalidava la seva participació en aquest debat.

Respecte de l'actual president del TC, Pérez dels Cobos, el mes d'octubre passat el ple va rebutjar del tot les recusacions que van formular l'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi i l'exsecretari general del sindicat LAB Rafael Díez Usabiaga contra ell a l'entendre que, per haver estat afiliat al PP, podria estar contaminat per deliberar sobre la sentència del "cas Bateragune".

Anar al contingut