Rajoy i Sánchez, dos dels citats pel Parlament (ACN/Reuters)
Rajoy i Sánchez, dos dels citats pel Parlament (ACN/Reuters)
Barcelona

El Parlament cita a comparèixer Rajoy i Sánchez per l'aplicació del 155

La comissió del 155 també demana que compareguin Puigdemont, Junqueras, Zoido, Rivera i Casado, entre d'altres

RedaccióActualitzat

La comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155 del Parlament demana la compareixença de Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, així com els membres del govern de Puigdemont que són a la presó i a l'estranger. L'objectiu del pla de treball de la comissió aprovat aquest dimarts és que hi compareguin en qualitat de testimonis diferents responsables de la política espanyola i catalana.

Del govern espanyol anterior, a banda de Rajoy, la cambra catalana vol que s'expliquin Soraya Sáenz de Santamaria, María Dolores de Cospedal i José Ignacio Zoido. També es demana que intervingui l'ara president dels populars, Pablo Casado. I, a més de Sánchez, de l'executiu espanyol actual la comissió parlamentària ha aprovat que comparegui la vicepresidenta, Carmen Calvo. La llista creix amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera; el senador socialista José Montilla; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el popular Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya durant l'aplicació del 155.

La comissió també demana la compareixença dels membres del govern de Carles Puigdemont, i citarà el mateix Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí -que són a l'estranger-, així com Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Dolors Bassa i Raül Romeva -que són a la presó.

 

Els diputats de la comissió d'investigació sobre l'aplicació de l'article 155, reunits aquest dimarts al Parlament (ACN)

 

El pla de treball també inclou que hi compareguin representants de La Caixa i el Banc Sabadell, dels sindicats, l'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, i diversos experts en dret constitucional. Ara caldrà veure quants d'aquests testimonis s'hi presenten.

Tot plegat s'ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC i els comuns, i el vot en contra del PSC-Units. Ciutadans i PP no participen en la comissió.

 

Notícia relacionada: "El Parlament constitueix la comissió d'investigació sobre el 155 sense Ciutadans"

 

Torrent diu que Rajoy i Sánchez seran "poc valents" si no compareixen

 

Torrent demana a Sánchez que ha de triar entre "urnes o Vox" (EFE)

 

Des de Brussel·les, Roger Torrent, ha assegurat que Rajoy i Sánchez mostraran "poca valentia política" si no compareixen a la comissió d'investigació del 155.

"Si no es ve és perquè potser hi ha coses a amagar i s'està acomplexat (···) És un acte de salut democràtica però també de responsabilitat confrontar-ho amb els diputats. Si realment hi ha una justificació política i democràtica a l'aplicació il·legítima del 155, no passa res per venir al parlament a explicar-la"

El president de la cambra catalana fa des d'aquest dilluns una visita institucional a la capital belga. Torrent ha afirmat que cada vegada hi ha "més veus" que expressen la seva "preocupació" pel moment polític i reclamen solucions: "El president Sánchez ha de ser conscient que té un problema de gran magnitud i que la comunitat internacional està expectant". Ha afegit que té una "disjuntiva" i ha de decidir si la vol resoldre "amb urnes o amb Vox".

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàMariano RajoyPedro SánchezAlbert RiveraCarles PuigdemontOriol JunquerasGovern empresonatPPPSOEJxCatERCCsEn comúUnides Podem
Anar al contingut