Barcelona

El Parlament demana al Constitucional que es declari incompetent i eviti el "col·lapse"

El Parlament de Catalunya presentarà un document jurídic davant el Tribunal Constitucional que li reclamarà que es declari incompetent per emetre sentència sobre l'Estatut i que suspengui les seves deliberacions fins que se'n renovi la composició per tal d'evitar el "col·lapse". Ho ha explicat el president de la cambra, Ernest Benach, que qualifica el gest d'acte de legítima defensa.

Actualitzat
El document que presentarà la cambra catalana, un "incident processal", argumenta que la situació del tribunal, amb quatre magistrats amb el mandat caducat des del 2007 i un altre mort el 2008, és anòmala i infringeix l'article 159.3 de la Constitució que estableix que els membres d'aquesta institució han de ser renovats en vèncer el seu mandat de nou anys. A més, segons aquest informe, també s'incompleixen els articles 24.2 de la Constitució i l'article 16 de la llei orgànica del Constitucional.

Es preveu que el Tribunal Constitucional rebi el document durant aquesta setmana.

Mas reclama un canvi en llei del Constitucional

El líder de CiU, Artur Mas, ha reclamat que es canviï la llei orgànica que regula el funcionament del Tribunal Constitucional per impedir que dicti sentència sobre un Estatut refrendat pels ciutadans. Mas creu que la renovació del TC és "necessària però clarament insuficient" i ha afegit que creu que no s'està defensant en la seva integritat la resolució que va aprovar el Parlament de Catalunya que, a més de la renovació del Tribunal Constitucional, reclamava que es modifiqués la llei orgànica que regula aquest tribunal i que es declarés incompetent per dictar sentència sobre l'Estatut, recorregut pel PP. Mas ha dit que el seu partit utilitzarà "tots els mitjans possibles" per defensar la resolució en la seva integritat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut