El Parlament de Veneçuela desafia Maduro i es reuneix malgrat el bloqueig chavista
Integrants de la Guàrdia Nacional barren el pas al Parlament de Veneçuela que, malgrat tot, ha pogut reunir-se (Reuters)

El Parlament de Veneçuela desafia Maduro i es reuneix malgrat el bloqueig chavista

La UE parla de "mesures d'intimidació" a l'oposició i Amnistia Internacional demana una investigació a l'ONU

Juli RodésActualitzat

L'Assemblea Nacional de Veneçuela s'ha pogut reunir aquest dimecres per celebrar una sessió plenària, l'endemà que el govern presidit per Nicolás Maduro ho impedís amb un fort desplegament policial al voltant de la cambra legislativa, on els diputats opositors són majoria.

Vint-i-quatre hores més tard, la majoria dels diputats sí que han pogut accedir-hi i han pogut celebrar el plenari després d'assolir el quòrum necessari.

En canvi, no s'ha permès l'accés als periodistes, inclosos els integrants del canal de televisió parlamentari, que retransmet els plens.

 

 

Els diputats ho han resolt utilitzant les xarxes socials per divulgar la sessió, com ja havien hagut de fer altres vegades.

 

 

La sessió convocada inicialment per dimarts havia de debatre, paradoxalment, sobre la persecució del règim de Maduro a l'oposició antichavista.

 

La Guàrdia Nacional Bolivariana s'ha tornat a desplegar aquest dimecres a l'exterior del Parlament de Veneçuela (Reuters)

 

La policia, però, la va frustrar en impedir l'accés dels diputats al Parlament amb l'argument que hi havia un artefacte explosiu del qual mai no se n'ha tingut cap més detall, i sobre el qual ha ironitzat Juan Guaidó, president de la cambra legislativa i autoproclamat president interí de Veneçuela, reconegut per 50 països.

"La bomba que van posar era per matar la democràcia i la va instal·lar i el Servei Bolivarià d'Intel·ligència. És a dir: la va instal·lar el règim [de Maduro]."


Paral·lelament, l'Assemblea Nacional Constituent (ANC), presidida per l'oficialista Diosdado Cabello i dominada pel chavisme, va retirar la immunitat parlamentària a quatre diputats opositors.

 

El president de l'Assemblea Nacional Constituent, Diosdado Cabello, el passat 1 de maig (Reuters)

 

Ho va fer seguint ordres del Tribunal Suprem, que, a instàncies del fiscal general, Tarek Saab, els acusa, entre altres delictes, de "traïció a la pàtria" per haver participat, suposadament, en l'alçament de fa dues setmanes, liderat per Guaidó.

 

Roda de premsa del diputat opositor Carlos Paparoni, un dels que ha perdut la immunitat a instàncies del Suprem (Reuters)

 

El diputat Ángel Alvarado, suplent d'un dels perseguits judicialment, ha parlat de "crim contra el poble" i ha afegit:

"El que està passant no és un cop als diputats principals o suplents, és un cop al poble."


El conflicte, d'altra banda, s'ha internacionalitzat, perquè un dels diputats acusats pel Suprem s'ha refugiat a l'ambaixada mexicana de Caracas.

 

 

És un dels integrants de la subcomissió de drets humans de la cambra legislativa i la diplomàcia mexicana ja ha deixat clar, en un comunicat, el seu compromís d'acollir-lo i protegir-lo.

Segons algunes fonts, altres diputats haurien pres mesures semblants per protegir-se.

 


Amnistia demana una investigació a l'ONU

L'incident complicarà l'intent del govern mexicà, presidit per Andrés Manuel López Obrador, de mantenir l'equidistància entre el president Nicolás Maduro i Guaidó.

Coincideix, a més, amb la presentació a la capital mexicana de l'informe d'Amnistia Internacional sobre Veneçuela corresponent a l'any 2018.

 

Tania Renaum, directora executiva d'Amnistia Internacional a Mèxic, aquest dimarts en roda de premsa (Reuters)

 

L'ONG de defensa dels drets humans considera que l'actuació del president veneçolà podria ser constitutiva de crims de lesa humanitat, i ha demanat a l'ONU que ho investigui.

Assenyala també la utilització de les institucions, per part del règim de Maduro, per reprimir les veus crítiques.

"Nicolás Maduro ha utilitzat les institucions de l'Estat per silenciar sistemàticament aquestes veus, castigar-les mitjançant detencions arbitràries i, en molts casos, mitjançant la violència letal."


Amnistia posa xifres a la repressió chavista que denuncia: de les 47 víctimes mortals que hi va haver durant les revoltes del gener de 2018, 33 van caure sota les bales de les forces de seguretat.


La UE denuncia la "intimidació" de l'oposició

La retirada de la immunitat parlamentària a diputats opositors ja ha estat contestada per la Unió Europea, que parla de "clares mesures d'intimidació" per part del règim de Maduro.

 

L'alta representant exterior de la UE, Federica Mogherini, el 7 de maig després d'una reunió del Grup de Contacte Internacional sobre Veneçuela (Reuters)

 

En un comunicat, l'alta representant exterior de la UE, Federica Mogherini, denuncia també "procediments legals injustos".

"Les decisions judicials errònies d'ahir contra membres de l'Assemblea Nacional de Veneçuela són part d'un patró de violacions flagrants del procés degut i procediments legals injustos."

"També constitueixen clares mesures d'intimidació adreçades a obstaculitzar el treball polític de l'Assemblea Nacional."

"Aquestes mesures només contribueixen a una major polarització de la situació en el país. La Unió Europea subratlla la necessitat de respectar en la seva totalitat la Constitució del país, i també els drets civils dels legisladors i la seva immunitat parlamentària."


L'Assemblea Nacional ja ha emès un comunicat d'agraïment al suport expressat per la Unió Europea, i l'ha difós a través de Twitter.

 

ARXIVAT A:
VeneçuelaNicolás Maduro Juan Guaidó
Anar al contingut