El Parlament iraquià rebutja el referèndum dues setmanes abans de fer-se (Reuters)
El Parlament iraquià rebutja el referèndum dues setmanes abans de fer-se (Reuters)
Bagdad

El Parlament de l'Iraq tomba el referèndum d'independència del Kurdistan del dia 25

Bagdad ha rebutjat el referèndum per mantenir la unitat territorial i els diputats kurds s'han retirat de la cambra en senyal de protesta

RedaccióActualitzat

El Parlament federal de l'Iraq ha rebutjat el referèndum d'independència al Kurdistan iraquià previst per al 25 de setembre. Els diputats kurds s'han retirat en senyal de protesta, i el govern d'aquest territori autònom ja ha anunciat que considera el vot no vinculant, i que hi donaran resposta en una reunió, dijous, del seu mateix Parlament, la primera que farà en dos anys.

La consulta, convocada a principis de juny, havia suscitat des d'un primer moment el rebuig del govern de Bagdad, que considera el referèndum contrari a la Constitució. També s'hi han pronunciat en contra Washington, algunes capitals europees i, sobretot, els governs veïns de Turquia i l'Iran, que temen que un procés com aquest incentivi les ànsies separatistes de les minories kurdes. El president del Parlament iraquià ha justificat el rebuig per mantenir, ha dit, la unitat territorial del poble iraquià.

El Kurdistan iraquià, ubicat al nord, té un estatut d'autonomia des de la dècada dels 90, però els seus responsables consideren que no tenen cap altra opció que el referèndum per garantir els drets de la seva població. De fet, el president del Kurdistan iraquià, Masud Barzani, ja va advertir aquest dilluns, en declaracions a la BBC, que estan disposats a delinear les seves pròpies fronteres malgrat l'oposició del govern iraquià.

ARXIVAT A:
KurdistanKurds
Anar al contingut