El govern de Kurz es veu obligat a plegar per una moció de censura dels ultradretans que estaven a l'executiu (Reuters)
El govern de Kurz es veu obligat a plegar per una moció de censura dels ultradretans que estaven a l'executiu (Reuters)

El Parlament d'Àustria fa fora el govern de Kurz després de guanyar a les europees

El detonant de la moció de censura és un escàndol de corrupció que implica el cap de files dels seus antics socis de govern de l'extrema dreta

RedaccióActualitzat

Crisi política a Àustria. I tot just  l'endemà d'un triomf clar a les eleccions europees del partit que fins ara governava. L'executiu del canceller Sebastian Kurz, del Partit Popular Austríac (ÖVP), ha estat destituït després de triomfar la moció de censura al Parlament. Això suposa el començament d'un període de transició fins a la convocatòria d'eleccions anticipades.

El detonant de la moció ha estat l'anomenat "cas Eivissa", un escàndol de corrupció que afecta el partit d'extrema dreta FPO i ha provocat la ruptura de la coalició entre els dos partits i l'avançament electoral.

Kurz, de només 32 anys, marxa després que la seva formació ha guanyat aquest diumenge les eleccions europees amb el 35% dels vots. El Partit Socialdemòcrata (SPO) va obtenir el 23,4%, mentre que l'FPO va caure fins al 17,2%.

 

Sebastian Kurz -a l'esquerra- i Heinz-Christian Strache, quan van pactar la coalició de govern (Reuters) 


La moció de censura, impulsada pels socialdemòcrates, ha tirat endavant gràcies al suport de la formació ultradretana que donava suport a Kurz, cosa que confirma la ruptura definitiva amb el govern.

Els socialdemòcrates han presentat la iniciativa contra el canceller perquè s'han sentit menyspreats quan ha reconstruït l'executiu sense els ministres ultranacionalistes, i aquests han fet costat a la moció per venjança, després de ser expulsats del govern per un cas de corrupció sense precedents.

El vicecanceller Heinz-Christian Strache, de l'FPO, es va veure obligat a abandonar l'executiu després de l'aparició d'un vídeo del 2017 en el qual, suposadament, oferia a un oligarca rus contractes públics a canvi de suport electoral. El veto es va estendre també a tots els ministres ultradretans, substituïts per tecnòcrates.

 

Sebastian Kurz al Parlament, durant la moció de censura que l'ha derrotat (Reuters)​ 


Bones perspectives de Kurz per als pròxims comicis 

A partir d'ara, el president d'Àustria, Alexander Van der Bellen, haurà de designar un govern de transició format per experts que es farà responsable del país fins a les eleccions avançades previstes per a finals de setembre.

Tot i la seva joventut, Kurz ja fa 10 anys que està dins de la política i 8 en el govern. Va arribar al poder després de guanyar les eleccions generals del 2017, amb un 31,7% dels vots, set punts més que al 2013, rescatant així al seu partit d'una tendència a la baixa que ja feia una dècada que durava. 

Amb menys d'un any i mig al capdavant de l'executiu, Kurz ha estat el canceller federal amb el mandat més cort. Però tot apunta que tornarà. Les enquestes indiquen que Sebastian Kurz sortirà reelegit i enfortit dels pròxims comicis.

ARXIVAT A:
EleccionsCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut