El Parlament britànic rebutja per només quatre vots un Brexit sense acord
May durant un moment del debat d'aquest dimecres al Parlament britànic (EFE)

El Parlament britànic rebutja un Brexit sense acord

En una jornada convulsa a la Cambra dels Comuns, els diputats han forçat una esmena que refusa una sortida sense acord "sota cap circumstància"

Sergi MuleroActualitzat

El Parlament britànic ha rebutjat un Brexit sense acord. L'endemà de tombar -per segona vegada- l'acord negociat amb la Unió Europea, una nova jornada convulsa a la Cambra dels Comuns ha acabat deixant un ajornament com l'única opció viable a curt termini per sortir de l'atzucac del Brexit.

Ara, la primera ministra, Theresa May, proposa per a aquest dijous una tercera votació. Els diputats hauran de pronunciar-se sobre un ajornament de tres mesos del Brexit, si hi ha un altre acord abans del 20 de març.

 

Un artista mostra un dibuix satíric de Theresa May als afores de Downing Street (EFE)


Una altra derrota de May

La primera ministra britànica ha encaixat aquest dimecres l'enèsima derrota al Parlament. La Cambra dels Comuns ha esmenat una moció originalment presentada pel govern per rebutjar un Brexit sense acord elevant-la a la màxima potència: descarta una sortida abrupta de la Unió Europea sota cap circumstància, cosa que no deia el text original. El text aprovat, però, no és legalment vinculant.

Davant l'alta probabilitat, a més, que aquest dijous una nova votació doni suport a ajornar el Brexit, May ha utilitzat això per espantar alguns diputats. Si es vol que l'ajornament sigui curt, ha dit, cal que es doni suport abans al seu acord:

"Si la cambra troba una manera en els propers dies d'aprovar un acord, això permetrà al govern buscar un ajornament curt, limitat i tècnic de l'Article 50 per proporcionar temps per donar llum verda a la legislació necessària. Però vull ser clara: aquest ajornament tècnic és probable que només se'ns ofereixi amb un acord tancat."

Per què May ha dit això? Doncs perquè algunes fonts apunten que -encara que pugui semblar increïble- voldria aprofitar part dels 15 dies que queden per al Brexit per intentar que el Parlament aprovi el seu acord en una tercera votació.

"Les opcions que tenim són les mateixes que teníem. Podem marxar sense l'acord que aquest govern ha estat negociant aquests dos anys. Podem sortir amb aquest mateix acord, negociat aquests dos anys, però subjecte a un segon referèndum. Però amb això ens arrisquem que no hi hagi Brexit."

La primera ministra, doncs, no es dona per vençuda malgrat sumar desfetes i haver-hi ja alguns càrrecs del seu govern que estan dimitint en desacord amb ella.

 

Manifestants a favor de continuar a la Unió Europea, aquest dimecres als afores del Parlament britànic (EFE)


I ara què?

Amb molta probabilitat, el Parlament aprovarà aquest dijous una extensió de l'Article 50 del Tractat de Lisboa, en virtut del qual es van iniciar dos anys de negociacions entre Londres i Brussel·les i que establia el 29 de març com a data per al Brexit.

En la moció que s'haurà de votar aquest dijous, May proposa que el Regne Unit demani una pròrroga de tres mesos, fins al 30 de juny, si d'aquí a una setmana, 20 de març, el Parlament ha aconseguit consensuar un acord. En cas contrari, l'executiu haurà de demanar "una extensió més llarga" que obligaria el Regne Unit a participar en les properes eleccions europees d'entre el 23 i el 26 de maig.

En qualsevol cas, perquè hi pugui haver aquest ajornament, els Vint-i-set han de donar-hi el vistiplau unànimement. Tanmateix, fonts comunitàries apunten que aquest vistiplau només es produïrà si el govern britànic explica clarament per què el vol.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitTheresa May
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut