El Parlament britànic declara l'emergència climàtica exigida per Extinction Rebellion (Reuters)
La plaça del Parlament de Londres, aquest dimecres durant la concentració dels activistes d'Extinction Rebellion (Reuters)
Londres

El Parlament britànic, primer del món a aprovar una declaració d'"emergència climàtica"

Promoguda pel Partit Laborista, és la primera declaració d'aquest tipus que es fa al món i respon a les mobilitzacions d'Extinction Rebellion

Josep Maria CampsActualitzat

El Parlament del Regne Unit ha estat el primer del món a aprovar una declaració d'"emergència ecològica i climàtica", una declaració simbòlica que, de moment, no compromet a res.

Ho ha fet aquest dimecres, 1 de maig, a proposta del Partit Laborista. El seu líder, Jeremy Corbyn, ha assegurat que el que han fet els laboristes és "obligar" el Parlament a fer la declaració.

Corbyn també ha advocat per "una revolució industrial verda":

 



Exigència d'Extinction Rebellion

La declaració ve després de les mobilitzacions impulsades per la plataforma Extinction Rebellion al centre de Londres des de fa 3 setmanes.

En aquestes mobilitzacions, pacífiques però contundents, Scotland Yard ha detingut centenars d'activistes per dificultar el trànsit en llocs cèntrics.

 

La plataforma ha celebrat la declaració del Parlament i ha reclamat els altres objectius que té, més concrets i menys simbòlics.

Entre altres, exigeixen la creació d'una assemblea ciutadana i que es treballi perquè el Regne Unit no emeti gasos d'efecte hivernacle el 2025:

 


Gal·les i Escòcia, també

A banda d'aquesta declaració del Parlament tant Gal·les com Escòcia havien fet pocs dies abans passos similars.

Diumenge 28 d'abril va ser la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, la que va declarar l'emergència climàtica a la conferència del Partit Nacional Escocès, el SNP.

El dia després, dilluns 29 d'abril, va ser el govern gal·lès el que va fer una declaració similar per boca de la consellera d'Energia, Planificació i Afers Rurals, Lesley Griffiths.

Extinction Rebellion va començar les protestes el novembre, ocupant ponts del centre de Londres. És un moviment que ha crescut en paral·lel a les vagues escolars pel clima inventades i promogudes per l'adolescent sueca Greta Thunberg.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut