La primera ministra britànica, Theresa May, sortint del 10 de Downing Street aquest dimecres (Reuters)
La primera ministra britànica, Theresa May, sortint del 10 de Downing Street aquest dimecres (Reuters)
Regne Unit

El Parlament britànic complica encara més a May el control sobre el Brexit

El govern només tindrà tres dies per presentar un pla B si perd la votació al Parlament dimarts

Juli RodésActualitzat

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, es reuneix aquest dijous amb el primer ministre del Japó, Shinzo Abe, per abordar la futura relació comercial entre els dos països després del Brexit.

S'espera que els dos dirigents presentin un pla de foment de llocs de treball qualificats vinculats al sector tecnològic, en àmbits com la robòtica, la medicina, els transports o el "big data", dotat inicialment amb més de 30 milions d'euros.

Abe, d'altra banda, demanarà previsiblement a May que faci l'impossible per evitar un Brexit sense acord, que podria afectar les quantioses inversions d'empreses japoneses al Regne Unit.

El primer ministre japonès ja havia expressat el seu suport a l'acord i n'és del tot partidari.

El Parlament ha de votar l'acord del Brexit dimarts que ve, 15 de gener, i no és gens clar que May pugui complir els desitjos d'Abe, que també són els d'ella mateixa.

 

 

La primera ministra, a més, ha vist reduït el seu marge de reacció si perd la votació, perquè la Cambra dels Comuns ha aprovat aquest dimecres l'esmena presentada per un diputat conservador --del partit de May-- que dona al govern només tres dies per presentar un pla B, en comptes de les tres setmanes que tenia fins ara.

La votació ha estat controvertida, amb retrets inclosos al president de la cambra, el també conservador John Berkow, per haver permès la votació.

 

Suport del Japó i la UE

Abans d'arribar al Regne Unit, Shinzo Abe ha passat per Holanda, on, juntament amb el seu homòleg, Mark Rutte, ha explicat que el Japó i la UE treballen "molt" per evitar un Brexit sense acord.

Abe i Rutte han defensat que l'acord aprovat al novembre pel Regne Unit i la UE és "el millor" possible i han assegurat que continuaran "treballant estretament amb Theresa May per aportar tota l'ajuda possible abans que es faci la votació".

ARXIVAT A:
Theresa MayBrexitUnió Europea
Anar al contingut