Johnson està disposat a convocar eleccions per al 15 d'octubre (Reuters)
Johnson està disposat a convocar eleccions per al 15 d'octubre (Reuters)
Londres

El Parlament britànic rebutja la petició de Boris Johnson d'avançar eleccions

El primer ministre no aconsegueix prou suport per celebrar eleccions el 15 d'octubre després que la Cambra dels Comuns hagi aprovat la llei per bloquejar un Brexit sense acord

RedaccióActualitzat

Doble derrota per a Boris Johnson. El primer ministre ha proposat avançar les eleccions el 15 d'octubre, però la Cambra dels Comuns ho ha rebutjat. Johnson necessitava el suport de dos terços del Parlament, és a dir, 434 diputats, però només ha obtingut el de 298.

Formacions de l'oposició com els laboristes, el Partit Liberal Demòcrata o el Partit Nacionalista Escocès s'han negat a donar suport a un avançament electoral fins que la possibilitat d'un Brexit sense acord hagi quedat descartada.

El rebuig a un avançament electoral ha arribat després d'una altra derrota del primer ministre. La Cambra dels Comuns ha fet un primer pas per poder evitar el Brexit dur. Aquest dimarts el Parlament de Westminster ja va tombar el pla del primer ministre per executar la sortida de la Unió Europea sense acord.

La iniciativa d'endarrerir el Brexit impulsada per l'oposició laborista té el suport d'una vintena de diputats conservadors rebels. Aquests diputats ja han estat expulsats de la formació. Entre els dissidents hi ha el net de l'antic primer ministre Winston Churchill, un polític molt admirat pel mateix Boris Johnson.

 

El pla de Johnson comença a trontollar (Reuters)


Tot i mostrar-se sempre contra uns comicis, el "premier" contraataca ara amb una moció per intentar que hi hagi eleccions el 15 d'octubre. Com que no té majoria a la Cambra, Johnson pretén convèncer el cap de l'oposició, Jeremy Corbyn; de moment, sense èxit:

Boris Johnson: "Deixi que la gent decideixi sobre el que està fent vostè a la posició negociadora del Regne Unit a través d'unes eleccions el dia 15 d'octubre"

Jeremy Corbyn: "Vostè farà públic l'informe que té el govern perquè la gent pugui saber quins aliments no estaran disponibles, quins medicaments no seran distribuïts i què passarà amb la falta de subministraments bàsics a cadascun dels hospitals de tot el país?

Boris Johnson: "Senyor president, em temo que l'honorable senyor és culpable del més desvergonyit dels alarmismes"

 

L'oposició laborista, amb Corbyn al capdavant, escoltant Johnson (Reuters)


Un cop aprovada als Comuns, la llei per evitar un Brexit sense acord ha de rebre el vistiplau de la Cambra dels Lords abans que la reina Elisabet II hi estampi la seva firma. En aquest sentit, Corbyn s'ha mostrat obert a discutir un avançament electoral després del segell reial:

"Deixem que aquesta llei s'aprovi i rebi l'assentiment reial. Aleshores donarem suport a unes eleccions, però no marxem de mala manera sense un acord de la Unió Europea"

 

L'estratègia dels laboristes

L'oposició laborista, però, no està disposada a acceptar la convocatòria d'uns comicis fins que la llei per evitar un Brexit sense acord -coneguda com la "llei Benn"- sigui ferma.

"Volem eleccions perquè tenim moltes ganes de fer caure aquest govern", ha afirmat Corbyn, però ha afegit que ho acceptarà només quan la llei tingui la sanció reial i sigui definitiva. Corbyn ha dit que no cauran en una "trampa" de Johnson, que considera que ha ofert una "poma enverinada" com la de Blancaneu amb la proposta d'eleccions.

L'oposició ha aconseguit forçar aquesta situació després que aquest dimarts un diputat trànsfuga deixés els conservadors de Boris Johnson en minoria a la cambra.

La bona notícia per a Johnson és que la justícia escocesa ha considerat legal la seva decisió de suspendre el Parlament en les setmanes prèvies al discurs d'Elisabet II. Altres instàncies judicials, però, s'hauran de pronunciar pròximament sobre aquesta mateixa qüestió.

 

Banderes europees onejant al costat del Parlament britànic (Reuters)


Pedro Sánchez assegura que estan preparats per a un Brexit sense acord

Des del govern espanyol, Pedro Sánchez ha assegurat aquesta tarda que estan preparats per afrontar un Brexit sense acord. En un acte a Santander, el president espanyol en funcions ha explicat que aquest dijous tindrà una reunió interministerial per analitzar la sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

Sánchez ha dit que el seu executiu té aprovat un pla de contingència, però que es reunirà amb diferents ministres per estudiar quina serà la seva posició en el cas que els britànics deixin la UE "sense complir amb els acords establerts". Segons el cap de l'executiu espanyol, aquesta possibilitat tindria "enormes conseqüències" per al projecte de la Unió Europea.

 

Pedro Sánchez durant l'acte que ha presidit aquest dimecres a Santander (EFE)

 

ARXIVAT A:
BrexitBoris Johnson
Anar al contingut