Parlament de Catalunya

El Parlament aprova sense el vot del PSC la petició de cessament de la ministra de Foment

Les infraestructures han tornat a ser protagonistes al Parlament de Catalunya, on s'ha aprovat una resolució, amb els vots a favor de tots els grups i només el PSC en contra, que demana al govern de Madrid mesures urgents per reconduir la situació de les obres de l'AVE i arreglar els perjudicis a Rodalies i Ferrocarrils de la Generalitat, i depurar responsabilitats començant per la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez. El president Montilla no ha assistit a la votació i ha rebut dures crítiques de l'oposició. El Parlament també ha aprovat una moció dels grups del tripartit pràcticament idèntica a una moció de CiU que es va rebutjar setmanes enrere. El text fa referència al paper de la Generalitat en el futur consorci de l'aeroport del Prat.

Actualitzat
Primera vegada que es demana la dimissió d'una ministra des del Parlament i primera vegada que el tripartit català vota diferent en el ple en aquesta legislatura i, malgrat tot, prospera la proposta. Esquerra i Iniciativa argumentaven la seva decisió per coherència i assegurant que no afectarà l'estabilitat del tripartit. Cinc dels sis grups parlamentaris han votat a favor de la proposta de resolució que demana la dimissió de la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, per la seva responsabilitat en el desgavell de Rodalies de Renfe. Només els socialistes hi han votat en contra, argumentant que no és competència del Parlament de Catalunya demanar la dimissió d'un ministre del govern de Madrid.

En la seva intervenció, el portaveu d'Esquerra, Joan Ridao, ha justificat la petició de dimissió per la incompetència de la ministra, per espolsar-se responsabilitats i pel seu patètic aferrament al càrrec. També ha llançat crítiques cap als seus socis de govern, el PSC, a qui ha acusat de mantenir una actitud sucursalista envers el PSOE en no demanar la dimissió de la titular de Foment.

La resta de grups han justificat la petició acusant la ministra de prepotent. Segons han dit, Magdalena Álvarez ha desatès les queixes dels usuaris. A més, Iniciativa ha lamentat la falta de respecte d'Álvarez cap a la Generalitat, criticant que en una de les visites de la ministra a les obres de l'AVE li va etzibar un "què fas avui per aquí, Joaquim" al conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

La ministra, per la seva banda, ha assegurat que no la preocupa la reprovació per part del Parlament perquè és una cosa que "està dins les regles del joc".

L'oposició ha reclamat mesures, ha criticat l'absència del president de la Generalitat en una votació tan important i ha posat èmfasi en el fet que el PSC s'ha quedat sol defensant la ministra. El PSC ha recordat que aquest divendres al matí José Montilla era al Palau de Pedralbes a la reunió de la Regleg.

Les infraestructures han marcat un ple on també s'ha acordat reclamar que en el futur consorci de l'aeroport del Prat hi hagi una posició majoritària i determinant de les institucions catalanes. Tots els grups menys el PP i Ciutadans han votat a favor d'una resolució presentada pel tripartit i que era pràcticament similar a una altra de CiU que fa uns dies es va rebutjar.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut