Barcelona

El Parlament aprova la llei que premetrà crear l'Institut Internacional per la Pau

El ple del Parlament ha aprovat la llei de l'Institut Internacional per la Pau. La normativa arriba a aquest últim tràmit amb trenta esmenes. Aquest institut es planteja com una entitat d'investigació, divulgació i acció per promoure la cultura de la pau en la societat catalana i en l'àmbit internacional. La diputada Dolors Camat ha explicat el projecte, que s'enfronta a una esmena de CiU, quatre del PP i 25 de C's. L'organisme tindrà una junta de govern de dotze membres, nou dels quals seran escollits pel Parlament i tres pel govern. Tindrà també un consell assessor internacional. També s'ha aprovat la llei de l'Agència Catalana de Turisme, amb el suport de tots els grups parlamentaris, excepte Ciutadans, que s'ha abstingut.

Actualitzat

Amb 130 vots favorables i tres abstencions, el Parlament ha aprovat el projecte de creació de l'Agència Catalana de Turisme, que estarà adscrita a la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa i tindrà com a funcions planificar, coordinar, executar i impulsar les accions de promoció de l'activitat turística a Catalunya. El conseller d'Innovació i Empresa, Josep Huguet, ha destacat que el projecte de l'ACT pretén canviar el model tradicional de turisme, basat en exclusiva pel sector públic, a un nou model basat en dos nous pilars: la coresponsabilitat i el cofinançament.

L'agència, que substituirà el Consorci de Turisme de Catalunya, tindrà com a objectiu promoure la comunitat com a destinació turística de referència internacional.

D'altra banda, el diputat de CiU Xavier Crespo ha explicat que la federació nacionalista hauria preferit dotar de més capacitat de decisió el sector privat, encara que ha expressat el seu desig que l'ACT sigui un instrument de qualitat al servei del turisme de Catalunya i ha subratllat el consens aconseguit entre totes les parts implicades.

El diputat del PPC Santi Rodríguez ha lamentat que el consell de participació de l'ACT tingui majoria governamental i ha assegurat que el seu grup troba a faltar la codecisió en el projecte de llei, ja que "no n'hi ha prou, amb el cofinançament i la coparticipació".

Finalment, el diputat de Ciutadans José Domingo ha argumentat l'abstenció dels tres diputats del seu grup per l'"intervencionisme i dirigisme" del projecte de llei i perquè pretén utilitzar el turisme com un element d'identitat nacional.

Anar al contingut