Barcelona

El Parlament aprova els pressupostos amb els vots de CiU i ERC

Tots els partits de l'oposició han rebutjat els comptes, excepte la diputada no adscrita Marina Geli, que s'ha abstingut

RedaccióActualitzat

El Parlament ha aprovat aquest dimecres els pressupostos del 2015 amb els vots de Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana. En la votació definitiva dels comptes, convergents i republicans han rebutjat les esmenes de la resta de grups (PPC, PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP), que han denunciat que aquests pressupostos són antisocials i suposen un "frau" comptable. Tots els partits de l'oposició han rebutjat els comptes, excepte la diputada no adscrita Marina Geli, que s'ha abstingut.

Després de rebre el dictamen contrari del Consell de Garanties, que tomba el que fa referència a la construcció de les estructures d'estat, CiU i ERC han presentat esmenes canviant el redactat per adequar-lo a la decisió del Consell. Abans del debat dels pressupostos, convergents i republicans han acordat transaccions per adequar les esmenes a la sentència del Consell de Garanties. Així, mentre que les esmenes originals recollien l'opció de fer lleis per desenvolupar estructures d'estat, en les noves ja no es parla de fer lleis, sinó de "plans directors", un canvi amb el qual esperen dificultar la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat. El recurs del PP ha endarrerit un mes l'aprovació dels comptes, que estava previst que es fes en el ple del 4 i 5 de febrer.

22.481 milions de despesa

Els pressupostos preveuen una necessitat de despesa de 22.481 milions d'euros, davant d'uns ingressos de 19.981, fet que suposa 2.500 milions d'euros de diferència que el govern català espera obtenir reclamant a l'executiu central el pagament de deutes històrics i altres ingressos. També es manté el nivell de despesa del 2014 i es recupera la paga extra dels treballadors públics.

El debat parlamentari

Durant la sessió, el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó ha admès que "no són els millors" comptes, ni tampoc els que voldria l'oposició ni el mateix govern, però ha dit que "permeten garantir el creixement del país". L'objectiu principal que persegueix aquest pressupost, segons ha assegurat, és la sortida de la crisi econòmica, la creació d'ocupació i la generació de riquesa. El portaveu econòmic de CiU al Parlament ha posat en valor que els comptes no impliquen cap retallada respecte als de l'exercici anterior. "No deixarem que cap ciutadà quedi lliure i indefens davant de la crisi. És el que defensem amb aquest pressupost", ha explicat Fernández Teixidó.

Els republicans han acusat la resta de l'oposició de no tenir alternativa real en l'actual marc autonòmic als comptes del govern. El diputat d'ERC Pere Aragonès, ha manifestat: "Si qualsevol dels diputats que avui intervinguessin haguessin d'estar en la posició del conseller Mas-Colell no sé si serien capaços de fer les coses en l'àmbit dels ingressos d'una manera gaire diferent". Ara bé, el diputat s'ha preguntat: "Això vol dir que Esquerra s'abona al discurs que no hi alternativa?" I ha respost: "Doncs sí que hi ha alternativa, si superem l'autonomia actual".

El PSC, per la seva banda, els considera irreals i antisocials. En aquest sentit, ha manifestat la diputada Alícia Romero: "Són les xifres que crea aquesta societat de dues velocitats que no compartim. Són unes xifres que s'han oblidat també de les possibilitats i mecanismes per l'ascensió social i són unes xifres que segueixen generant més pobresa i més desigualtat. No podem compartir aquests pressupostos que ens presenten".

Josep Vendrell, d'ICV-EUiA, opina que "aquest pressupost no respon a les necessitats del país: no combat l'atur, i les desigualtats i la pobresa es reprodueixen i es cronifiquen", i, per tant, "No és el veritable pla de rescat social que convé en aquests moments per a Catalunya". Des de la CUP, David Fernàndez ha assenyalat que "aquest govern desempara, desprotegeix i ataca a la seva població; la deixa a la intempèrie."

José Manuel Villegas, de Ciutadans, considera que aquests comptes no combaten la crisi, són impossibles de complir i busquen la separació de Catalunya de la resta d'Espanya i la UE. Segons Villegas: "Són uns pressupostos fracassats que vénen amb el suport d'una coalició també fracassada". El PP els ha qualificat de ficticis. "La principal amenaça de la recuperació de l'economia catalana es diuen Artur Mas i Oriol Junqueras", ha dit el diputat José Antonio Coto.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut