Imatge d'arxiu de pisos en venda
Imatge d'arxiu de pisos en venda.
Barcelona

El Parlament aprova apujar a l'agost fins al 10% l'impost de transmissions patrimonials

El Parlament ha aprovat l'increment d'aquesta taxa que grava la compravenda de pisos de segona mà, que passarà del 8 al 10%. Es preveu que comportarà uns ingressos anuals de 152 milions d'euros. Tota la cambra hi ha votat a favor tret del PPC, que ho ha fet en contra, i de C's, que s'ha abstingut.

RedaccióActualitzat
L'impost de transmissions patrimonials, que grava la compra d'habitatges de segona mà, pujarà del 8 al 10% a partir de l'agost. El Parlament ha aprovat per una àmplia majoria el projecte de llei del govern pel procediment de màxima urgència.

Aquesta pujada forma part de l'acord de governabilitat firmat per CiU i ERC, i tota la cambra hi ha votat a favor tret del PPC, que ho ha fet en contra, i de C's, que s'ha abstingut.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha argumentat que a CiU "no li agrada apujar impostos" però que "no li queda més remei". El diputat popular Pere Calbó, però, ha retret al govern que apugi un impost que, el 2010, CiU va prometre que abaixaria i que, segons ell, fa perdre competitivitat. També C's ha justificat que es perjudica un sector que està "en caiguda lliure".

Des del PSC han lamentat que hi hagi hagut espai per debatre-hi esmenes, mentre que Iniciativa ha preguntat al govern per què no apujava abans l'impost, tenint en compte les urgències econòmiques de la Generalitat. La CUP ha demanat impostos més progressius.

Amb l'augment d'aquest impost, l'executiu d'Artur Mas espera recaptar 152 milions anualment. Aquest any només 50, perquè la llei aprovada aquest dimecres entrarà en vigor l'1 d'agost.

Quedaran al marge de l'argument les transmissions d'habitatges de protecció pública i també les famílies nombroses, els joves i les persones amb discapacitat.

El ple rebutja la proposició d'ICV-EUiA per recuperar l'impost de successions

El ple del Parlament d'aquest dimecres també ha rebutjat la proposició de llei d'ICV-EUIA per recuperar l'impost de successions i donacions per al 10% dels ciutadans amb les rendes més altes. CiU ERC tenen previst presentar pròximament una proposta en aquest sentit, després que els republicans han insistit perquè es comptés novament amb aquest tribut.

CiU, ERC i PPC hi han votat en contra, el PSC, Iniciativa i la CUP, a favor i C's s'hi ha abstingut.

El diputat ecosocialista Josep Vendrell ha recordat que les diferències entre rics i pobres "s'han incrementat un 30 per cent". La proposició establia en 160.000 euros el llindar a partir del qual tributarien les herències,
Anar al contingut