Espejo-Saavedra i Torrent han polemitzat en el ple del Parlament
Espejo-Saavedra i Torrent han polemitzat en el ple del Parlament
Barcelona

El Parlament ratifica els objectius de la declaració del 9N, tret de sortida de l'1-O

Aprovada amb polèmica la moció de la CUP, que els lletrats del Parlament han aconsellat no tramitar

RedaccióActualitzat

El ple del Parlament ha ratificat els objectius polítics de la declaració del 9 de novembre de 2015, d'inici del procés independentista i que va ser anul·lada pel Tribunal Constitucional.

Ho ha fet amb el suport de JxCat, ERC i la CUP, que s'han posat d'acord per modificar el text, i l'abstenció dels comuns en alguns punts, mentre que han votat en contra en el de la ruptura amb l'Estat. Cs, PSC i PP no han votat, tot i que s'han quedat a l'hemicicle.
 


La polèmica ha acompanyat el debat d'aquesta moció, després que els lletrats del Parlament han recomanat que no es tramités i han alertat que contravenia el Tribunal Constitucional. Segons els lletrats, el canvi fruit de les esmenes "no resol" les qüestions de possible inconstitucionalitat de la moció original presentada per la CUP.

El text aprovat remarca l'objectiu d'assolir la independència "per vies democràtiques i no violentes"

"El Parlament reitera els objectius polítics que conté la Resolució 1/XI, del 9 de novembre, sobre l'inici del procés polític a Catalunya com a conseqüència dels resultats electorals del 27 de setembre de 2015, legitimats pels resultats del referèndum de l'1 d'octubre i de les eleccions del 21 de desembre del 2017."

"El Parlament ha expressat en múltiples ocasions la seva defensa del dret a decidir i l'autodeterminació i, en conseqüència, com a dipositari de la sobirania del poble de Catalunya i amb fidelitat a la seva voluntat, reitera el seu compromís a aconseguir els objectius polítics anteriorment expressats per vies democràtiques i no violentes."

 

 

El text també insta el govern a recuperar les lleis anul·lades pel TC. Catalunya en Comú-Podem ha avalat que el Parlament insti el govern a recuperar, en sis mesos, el articles anul·lats pel Constitucional.

Entre els 14 projectes de llei suspesos hi ha els de la pobresa energètica, la igualtat efectiva de dones i homes, l'Agència de Ciberseguretat o l'assistència sanitària universal.

El diputat de JxCat Josep Costa ha defensat que cal reivindicar les lleis aprovades pel Parlament:

"Més que un conflicte de legalitats, aquí hi ha un autèntica conflicte democràtic. (...) Estem en un moment clau de la història en el qual no podem renunciar a governar-nos amb les nostres pròpies lleis. Som aquí avui per construir una república en la qual les lleis siguin les que vulguin els ciutadans del país."

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha explicat que no comparteixen del tot la moció, tot i el seu vot favorable:

"Avui fem un gest simbòlic però poc efectiu, ens agafem a una estratègia antiga (...). Ja no som al 2015 i han passat moltes coses i obviar-ho no ens ajudarà"

 


El diputat de la CUP Vidal Aragonés ha defensat l'oportunitat de la moció i la necessitat de recuperar les lleis suspeses:

"No és possible ampliar la base social de l'independentisme sense fer lleis profundament transformadores."

Per la seva banda, el diputat de Cs Carlos Carrizosa ha afirmat que l'avís dels lletrats respon al fet que la moció és "absolutament il·legal i inconstitucional" i ha demanat al govern que no es deixi "arrossegar per la CUP":

"Ja tenen un altre motiu per al victimisme. Del que fem avui, pot generar-se una nova resolució del Tribunal Constitucional que digui que vostès han votat una nova resolució inconstitucional. I el que és pitjor, un altre cop la mesa del Parlament està incorrent en responsabilitats personals. Innecessàriament, perquè es deixen arrossegar per la CUP."

Per part dels socialistes, Ferran Pedret ha dit que té la "certesa" que la moció contravé el TC i ha demanat als independentistes:

"Vostès parteixen d'una concepció de la democràcia que a mi em sembla errònia, que és que una majoria determinada, en un Parlament determinat, ho pot tot. I nosaltres som dels que pensem que les majories, al Parlament, en aquest i també al Congrés d'Espanya i arreu, estan limitades per procediments i per garanties."

Elisenda Alamany, de CatECP, considera un error la reiteració dels objectius:

"Mirar enrere és bo per aprendre els errors comesos i alguns sembla que no són capaços de superar les mateixes receptes quan el moment no és el mateix. Ja hem vist que la gesticulació ens porta a la derrota i a una fragilitat de les nostres institucions."

El PP ha considerat que la moció "aprofundeix en la divisió i la fractura" de la societat catalana.

Enganxada entre Torrent i Espejo-Saavedra

Abans de la votació hi ha hagut una picabaralla entre el president del Parlament, Roger Torrent, i el vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra, de Cs, que s'han acusat mútuament d'actuar de forma "irrespectuosa". El motiu de l'estira-i-arronsa era si la moció s'havia de votar o no.

Ciutadans es planteja presentar un recurs d'empara al TC per la tramitació d'aquesta moció.

ARXIVAT A:
Procés catalàCUPERCCsJunts
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut