L'hemicicle del Parlament de Catalunya, buit (ACN/Sílvia Jardí)
L'hemicicle del Parlament de Catalunya, buit (ACN/Sílvia Jardí)

El Parlament acusa Israel de "pràctiques equivalents a l'apartheid" contra els palestins

L'ambaixadora d'Israel a Espanya qualifica de "vergonyosa" la resolució aprovada i l'atribueix a una "obsessió antiisraeliana"

Redacció/AgènciesActualitzat

El Parlament considera que el sistema que aplica Israel als territoris ocupats és "contrari al dret internacional" i equival a "un crim d'apartheid".

Una proposta de resolució presentada pels grups parlamentaris d'ERC, la CUP i En Comú Podem a la Comissió d'Acció Exterior, Transparència i Cooperació s'ha aprovat aquest dijous amb el vot a favor dels tres grups i del PSC-Units. En canvi, JxCat hi ha votat en contra i Vox i Cs s'han abstingut.

La resolució té en compte els informes d'Amnistia Internacional i de Human Rights Watch, que qualifiquen d'apartheid la vulneració de drets humans contra el poble palestí. A més, exposa que el sistema d'apartheid "s'articula a través de nombroses formes de discriminació i opressió que evoquen a una supressió continuada del desenvolupament humà de la població palestina".

A més, el text aprovat insta la Generalitat a "no donar suport ni prestar ajuda per mantenir" la situació actual a Palestina. També s'emplaça l'executiu a "utilitzar les eines polítiques i diplomàtiques possibles" per garantir que les autoritats israelianes implantin les recomanacions formulades en els informes de les organitzacions internacionals.

D'altra banda, es compromet que Amnistia Internacional i Human Rights Watch compareguin per "exposar les conclusions del seu informe sobre la situació dels drets humans a Palestina i Israel", com a mínim, un cop a l'any.

Condemna de l'ambaixadora israeliana

L'ambaixadora d'Israel a Espanya, Radica Radian-Gordon, ha qualificat la resolució de vergonyosa i fruit d'una "obsessió antiisraeliana":

L'ambaixadora d'Israel a Espanya, Radica Radian-Gordon
L'ambaixadora d'Israel a Espanya, Radica Radian-Gordon (Europa Press/Jesús Hellín)

En canvi, la resolució aprovada a la cambra catalana ha rebut la felicitació d'Amnistia Internacional i el moviment internacional de Boicot, Desinversió i Sancions (BDS) contra Israel:

 

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaParlament de Catalunya
Anar al contingut