El pare de Nadia sortint de la presó de Ponent
El pare de Nadia sortint de la presó de Ponent
Lleida

El pare de la Nadia surt de la presó després de complir la meitat de la pena

Fernando Blanco, que encara no té sentència ferma, s'hauria enriquit amb els diners recaptats per una suposada malaltia de la seva filla

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Lleida ha acordat la llibertat provisional del pare de la nena Nadia Nerea, condemnat per haver-se enriquit amb els diners recaptats per una suposada malaltia de la seva filla. Fernando Blanco ha sortit a dos quarts de dues del migdia del centre penitenciari de Ponent, després de complir la meitat dels 5 anys de presó, temps màxim que fixa la llei quan no hi ha una sentència ferma.

L'ordre judicial que decreta la seva llibertat provisional també acorda la retirada del passaport amb prohibició d'abandonar l'estat espanyol. A més, s'ha de presentar davant del jutjat els dies 1 i 15 de cada mes.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va obligar l'Audiència de Lleida que tornés a redactar la sentència concretant les indemnitzacions als perjudicats. El tribunal també va condemnar la mare de la nena, Margarita Garau, que està en llibertat, a 3 anys i mig de presó.

 

Els pares de Nadia Nerea, al banc dels acusats de l'Audiència de Lleida


El text de l'Audiència de Lleida havia considerat acreditat que el pare i la mare de la Nadia, detinguts l'any 2016, es van enriquir amb més de 400.000 euros procedents de donacions, i se'ls va condemnar a fer front a a una indemnització a cadascuna de les persones perjudicades pel seu engany.


Història de l'engany

La Nadia Nerea té tricotiodistròfia, una malaltia genètica de les catalogades com a "rares", que provoca alteracions cutànies, oftalmològiques i trastorn del desenvolupament, però sense risc vital imminent. La nena viu ara amb una tieta a Mallorca.

Segons la sentència de l'Audiència de Lleida, els pares van aprofitar la malaltia de la menor, "van traçar un pla per obtenir un lucre patrimonial il·lícit constituint l'Associació Nadia Nerea per a la tricotiodistròfia i malalties rares de les Balears", on vivien quan va néixer la nena.

Després es van instal·lar a Fígols i Alinyà, a l'Alt Urgell, on van continuar explotant la malaltia de la seva filla per captar capital que suposadament havia de servir per pagar els tractaments i intervencions que necessitava la nena. Fins i tot van afirmar falsament que el pare estava afectat d'un càncer de pàncrees i que la nena necessitava una operació urgent i molt cara a Houston, als Estats Units, perquè estava en perill de morir.

Gràcies a les campanyes de solidaritat i a les múltiples aparicions als mitjans de comunicació, els pares van aconseguir recaptar en dos anys una xifra superior als 400.000 euros, dels quals només uns 10.000 van servir per pagar despeses mèdiques. Al compte bancari de l'associació hi van carregar lloguers de vivendes i locals, compra de vehicles, pagament d'hotels i d'articles de consum, contractació d'assegurances i freqüents i importants reintegraments en efectiu.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut