Les efígies dels dos nous sants, a la façana del Vaticà (Reuters)
Roma

El papa santifica dues figures de l'Església més compromesa: Pau VI i monsenyor Romero

RedaccióActualitzat

El papa Francesc ha canonitzat aquest matí dues importants figures de l'església, l'arquebisbe de San Salvador monsenyor Oscar Arnulfo Romero, assassinat el març del 1980 per un esquadró de la mort mentre oficiava missa, i el papa Pau VI, impulsor del Concili Vaticà II, mort l'any 1978.

Tots dos han estat canonitzats en una multitudinària cerimònia a la plaça de Sant Pere del Vaticà, en què el papa Francesc ha elogiat l'entrega i l'atenció als pobres dels dos nous sants:

"Pau VI, malgrat les dificultats i enmig de la incomprensió, va testimoniar de manera apassionada la bellesa i la joia de seguir Jesús totalment."

"És bonic que juntament amb ell hi hagi monsenyor Romero, que va deixar el benestar del món, fins i tot la pròpia incolumitat per donar la vida, com diu l'Evangeli, al costat dels pobres i la seva gent."

 

El papa Francesc ha utilitzat, com és habitual, la fórmula en llatí per proclamar la seva santedat i per demanar que siguin inscrits als llibres dels sants de l'Església catòlica.

Sant Romero d'Amèrica

Monsenyor Romero, l'anomenat "bisbe dels pobres", va ser assassinat d'un tret al pit l'any 1980, mentre feia missa, per un esquadró armat de l'extrema dreta. El seu procés de canonització ha viscut diversos entrebancs per la ferma oposició de part de la cúria romana per fer sant un bisbe que va fer bandera de la defensa dels drets humans i dels drets de la gent més pobra.

 

L'agost de 1978, monsenyor Romero va publicar una pastoral on defensava el dret del poble a organitzar-se i reclamar de forma pacífica els seus drets.

El 23 de març de 1980, un dia abans del seu assassinat, en el que després es va conèixer com a "L'homilia de foc", va demanar a l'exèrcit que deixés de matar "els seus germans, el mateix poble".

Sant Pau VI

Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini va ser el papa 262 de l'Església catòlica, conegut amb el nom de Pau VI. El seu pontificat va ser de 15 anys, del 1963 al 1978.

Durant el seu papat va concloure el concili Vaticà II començat per Joan XXIII, i va defensar la germanor entre esglésies. 

El papa Francesc ha destacat que el nou sant va ser "profeta d'una Església extravertida que mira els que estan lluny i cuida els pobres" i que va ser l'artífex del Concili Vaticà II i l'encarregat de vèncer les reticències de la cúria per aplicar les reformes sorgides del Concili.

ARXIVAT A:
Església
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut