Roma

El papa renta els peus a 12 joves d'un reformatori: "Em surt del cor i estimo fer-ho."

El pontífex ha rentat els peus dels 12 joves, entre els quals hi havia dues noies: una italiana i catòlica i una altra sèrbia i musulmana. Francesc ha recreat així el gest de Jesús va fer amb els 12 apòstols i ha afegit: "Això és el que Jesús ensenya i això és el que faig."

RedaccióActualitzat
El papa Francesc ha oficiat a un reformatori de menors romà, la missa del Sopar del Senyor del Dijous Sant. Durant la litúrgia, el pontífex ha rentat els peus de dotze joves que viuen al centre, entre els quals hi havia dues noies: una italiana i catòlica i una altra sèrbia i musulmana. Francesc ha recreat així el que Jesús va fer amb els 12 apòstols. Que dues fossin dones ha estat un nou gest del papa que ha cridat l'atenció.

El pontífex ha rentat els peus agenollat, els ha assecat i després els ha fet un petó. "Això és el que Jesús ens ensenya i això és el que jo faig. És el meu deure, em surt del cor i estimo fer-ho", ha dit Bergoglio. "És una carícia de Jesús". "Entre nosaltres, qui està més alt ha d'estar al servei dels altres i això és el que jo faig: un deure com a bisbe i com a sacerdot", ha afegit. Dirigint-se als joves els ha dit: "No us deixeu robar l'esperança. Sempre amb l'esperança al davant, entesos?"

Aquesta ha estat la primera vegada que un papa oficia la missa del Dijous Sant en una presó i no a la basílica de Sant Joan de Letran, que és la catedral de Roma, a la qual pertany com a bisbe de la capital italiana.

Bergoglio ha preferit fer la cerimònia al centre de menors. El reformatori va ser visitat el 1980 per Joan Pau II i el 2007 per Benet XVI. Hi viuen tancats 46 joves: 35 nois i 11 noies d'entre 14 i 21 anys. Vuit són italians i la resta són de nacionalitat estrangera. Com que es tracta d'un reformatori de menors, el Vaticà no ha transmès l'acte.

El papa ha oficiat també aquest dijous al Vaticà la Missa Crismal, que marca l'inici del Tridus Pasqual. A l'homilia ha dit que el sacerdot no pot ser un gestor, ha de sortir a la "perifèria" i anar "on hi ha patiment, sang vessada, ceguesa que desitja veure i on hi ha captius de tants patrons dolents".

Aquest divendres es farà a la basílica de Sant Pere, la Passió del Senyor i a la nit el papa presidirà al Coliseu de Roma el Via Crucis.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut