El Prat de Llobregat

El papa invoca una Europa unida per la mateixa fe en l'últim acte de la seva visita a Barcelona

Benet XVI ha posat fi a la seva estada a Barcelona amb un acte oficial que s'ha celebrat a peu d'avió, a l'hangar de l'aeroport del Prat. El pontífex, que s'ha reunit per primera vegada durant la seva visita amb el president José Luis Rodríguez Zapatero, ha tornat a apel·lar en el seu discurs de comiat a un "nou vigor de la fe a Europa". Per la seva banda, el rei Joan Carles ha agraït les mostres de generositat del papa envers Espanya i ha subratllat que l'aportació del cristianisme és "clau per entendre la personalitat històrica" d'aquest país. Un miler de fidels han pogut seguir en directe aquest moment.

Actualitzat
El comiat del papa Benet XVI de Barcelona ha estat un acte d'Estat, i hi han estat presents tant el rei Joan Carles com José Luis Rodríguez Zapatero. S'ha fet en l'acabat d'estrenar hangar d'Iberia de l'aeroport del Prat i també hi han assistit el president de la Generalitat, José Montilla, i altres representants polítics i institucionals, com Ernest Benach, Artur Mas, Duran i Lleida, Jordi Hereu, Alícia Sánchez-Camacho o Ramón Jáuregui, entre altres.

Zapatero s'ha reunit amb Benet XVI uns deu minuts, poca estona abans que el papa abandonés la ciutat. Aquesta era una trobada d'agenda -que estava prevista- després que el president del govern espanyol no ha assistit a cap dels actes de la visita que el pontífex ha fet, tant a Santiago de Compostel·la com a Barcelona. Zapatero va viatjar aquest dissabte a l'Afganistan, en una visita sorpresa a les tropes espanyoles, i on també es va reunir amb el president Hamid Karzai.

En els breus discursos de comiat, el rei ha agraït la visita a Santiago de Compostel·la i a Barcelona, ha recordat la importància de la Sagrada Família i l'ha emplaçat a la pròxima visita a Madrid, l'agost de l'any vinent. També ha subratllat que el cristianisme ha estat clau en la història espanyola.

El papa s'ha acomiadat agraint l'hospitalitat i ha tingut paraules d'elogi per a la Sagrada Família i l'obra beneficosocial del Nen Déu, que havia visitat just abans d'arribar a l'aeroport.

La Sagrada Família ja és basílica

L'acte principal de la visita del papa a Barcelona ha estat la cerimònia de dedicació de la Sagrada Família, durant la qual el pontífex ha enviat un missatge en defensa de la família tradicional i ha instat els governs a prendre mesures per protegir-la. Hi han assistit 7.000 persones, que l'han viscut amb una gran emoció i han destacat tant la presència del pontífex com la interpretació musical dels cors.

A l'exterior, milers de fidels han seguit l'ofici i han esperat la sortida del pontífex a fora del temple, davant la façana del Naixement. Finalment, pocs minuts abans de la una, Benet XVI ha aparegut per resar l'àngelus, l'oració mariana que sol fer cada diumenge des de la plaça de Sant Pere del Vaticà. A la pregària, en llatí, l'han precedit unes paraules de Benet XVI en castellà i en català, en les quals ha destacat el valor que dóna la doctrina cristiana al matrimoni i a la família. El papa també ha expressat l'alegria per haver dedicat el temple i ha recordat les profundes conviccions religioses del seu arquitecte, Antoni Gaudí.

Mobilitzacions en contra

La visita del papa ha motivat les protestes de diversos col·lectius. Un centenar d'activistes homosexuals s'han fet petons coincidint amb la sortida de Benet XVI de l'arquebisbat de Barcelona per protestar per la posició de l'Església sobre la llibertat sexual, el divorci i l'ús del preservatiu. Els Mossos d'Esquadra hi han hagut d'intervenir per rebaixar la tensió entre activistes i seguidors del papa.

Consignes semblants han cridat les prop de 500 persones que s'han concentrat a la plaça de la Universitat, convocades pel col·lectiu de dones feministes. La protesta s'ha traslladat després a la confluència entre el passeig de Gràcia i la Gran Via. La plataforma Jo no t'espero hi ha organitzat un acte lúdic per mostrar el seu rebuig a la visita de Benet XVI.

El recorregut del papa s'ha fet sense incidents i seguint l'horari previst. Només s'ha viscut un moment de tensió quan un petit grup d'activistes contraris a la visita del papa s'han enfrontat verbalment amb seguidors del pontífex. Ha passat al final del recorregut, al carrer de Pau Claris amb Diputació. Els Mossos d'Esquadra els han separat per evitar que la cosa anés a pitjor.

El moment més polèmic

La visita del papa no s'ha escapat de la controvèrsia. El motiu, unes polèmiques declaracions fetes abans d'aterrar a Santiago de Compostel·la en les quals relacionava l'actual secularització d'Espanya amb l'anticlericalisme dels anys 30. El govern espanyol ha evitat polemitzar amb el sant pare per aquestes paraules però sí que n'han parlat Joan Puigcercós i Joan Herrera. Des del Vaticà han justificat les declaracions de Benet XVI.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut