El papa aixeca el secret pontifici en els casos d'abusos sexuals a menors
Gest del papa contra els abusos sexuals dins de l'Església catòlica (Reuters/Tony Gentile)

El papa Francesc ordena a l'Església catòlica deixar d'encobrir casos de pederàstia

El Sant Pare elimina el secret pontifici en els casos d'abús sexual de menors o adults vulnerables

Actualitzat

Decisió històrica al Vaticà. El papa Francesc ha ordenat eliminar el secret pontifici en els casos d'abusos sexuals comesos dins de l'Església catòlica. El pontífex ho ha fet atenent les reivindicacions de les víctimes de pederàstia.

Concretament, el papa aixeca el secret pontifici sobre investigacions i processos per abús sexual de menors o adults vulnerables. Per tant, a partir d'ara, cap bisbe, conferència episcopal ni ordre religiosa podrà amagar els delictes de pederàstia sota la catifa.

L'arquebisbe maltès Charles Scicluna, fiscal contra l'abús de menors, destaca el pas endavant del Sant Pare:

"S'ha parlat repetidament del secret pontifici gairebé com un impediment a la informació justa de donar a la víctima i a la comunitat. Per exemple, la víctima no tenia l'oportunitat de conèixer la sentència que seguia a la seva denúncia perquè hi havia el secret pontifici. Ara es facilita aquesta possibilitat i es comunica també el resultat de la sentència a la comunitat."


D'ara endavant, les diòcesis i ordres religioses han d'entregar a la justícia tots els documents que requereixin fiscals i jutges.

A principis d'any, durant una cimera al Vaticà contra la pederàstia, el papa va afirmar que ja havia passat l'hora de condemnar els abusos i que calia fer gestos pràctics per impedir-los.

 

El papa Francesc, que aquest dimarts va fer 83 anys, fa un nou pas endavant sobre una qüestió que, possiblement, és la més important a la qual s'enfronta l'Església catòlica, una crisi que, segons alguns sectors, s'ha tardat massa a abordar.

L'abolició del també anomenat "secret papal" ha estat celebrat per moltes de les víctimes d'abús sexual, que ja fa anys que estan denunciant l'encobriment de rellevants autoritats eclesiàstiques.

 

El papa Francesc elimina un "codi de silenci" sobre la pederàstia aplicat el 2001 (Reuters/Alessandro Bianchi)


El secret pontifici o papal: un codi de silenci

El secret papal o pontifici es va concebre com un "codi de silenci" per protegir la informació confidencial sobre el govern de l'Església. El 2001, el cardenal Ratzinger, que després es va convertir en Benet XVI, va apostar per estendre aquest codi de silenci als casos d'abús sexual clerical. La violació d'aquest secret es va decidir castigar amb l'excomunió.

 

El portal de notícies Vatican News assenyala que la nova instrucció diu que "la informació es tractarà de manera que es garanteixi la seva seguretat, integritat i confidencialitat -fixades pel Codi de Dret Canònic- per protegir la bona reputació, la imatge i la privacitat de les persones implicades."

Amb aquesta decisió, el papa ha prohibit imposar qualsevol vincle de silenci a les víctimes, denunciants o testimonis, com han fet centenars de diòcesis i instituts religiosos, sobretot quan rebien indemnitzacions.

 

 

ARXIVAT A:
Papa FrancescPederàstia Agressió sexualReligióEsglésia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut