El papa Francesc intervé Caritas Internationalis i en cessa tots els alts càrrecs
Papa Francesc durant l'audiència general setmanal al Vaticà la setmana passada (Reuters / Remo Casilli)

El papa Francesc intervé Caritas Internationalis i en cessa tots els alts càrrecs

Una investigació independent del Vaticà ha tret a la llum "deficiències en els procediments de gestió" que han afectat el treball en equip de l'organisme catòlic

El papa Francesc ha cessat tots els alts càrrecs de Caritas Internationalis després que una investigació del Vaticà hagi revelat errades en la gestió del personal que han derivat en "conseqüències laborals negatives per a l'organisme". Així ho ha anunciat la Santa Seu en un comunicat publicat aquest dimarts al migdia.

La intenció del papa és "afavorir la proposta de renovació de la institució" i "millorar la seva missió al servei dels més necessitats". Per aconseguir-ho, ha dissolt la cúpula d'aquest organisme catòlic. És a dir, ha cessat els membres del Consell de Representació i del Consell Executiu, el president, els vicepresidents, el secretari general, el tresorer i l'assistent eclesiàstic.

Al seu lloc, ha nomenat un "comissari temporal" a qui ha assignat totes les competències, Pier Francesco Pinelli. A aquest interventor l'ajudarà la doctora María Amparo Alonso Escobar i el pare jesuïta Manuel Morujao.


Pocs detalls de la investigació

Segons explica Vatican News, el portal de notícies oficial del Vaticà, a principis d'aquest 2022, el Dicasteri per al Desenvolupament Humà Integral (DSDHI), del qual depèn Caritas Internationalis (CI), va encarregar una avaluació per millorar l'ambient de treball en el secretariat general de CI, "en consonància amb els valors catòlics de dignitat humana i respecte per a cada persona".

Ara, un conjunt d'experts independents i de psicòlegs --liderats pel mateix Pinelli-- han conclòs que "no hi ha evidències de mala gestió financera ni de comportaments inapropiats de caràcter sexual, però sí que es van evidenciar altres temes importants i àrees d'atenció urgent".

Sense donar més detalls, la investigació ha conclòs el següent:

"S'observen deficiències en els procediments de gestió amb efectes negatius també en l'esperit d'equip i la moral del personal."

Per arribar a aquesta conclusió, es va entrevistar el personal de Caritas Inernationalis, així com antics treballadors i col·laboradors.

En el decret publicat pel Vaticà, es diu que, per millorar la missió de Càritas d'ajudar els més pobres i necessitats, "és necessari revisar el marc jurídic actual perquè s'adapti millor a les funcions estatutàries de l'organització i preparar-la per a les eleccions que es faran en la pròxima assemblea general".

ARXIVAT A:
EsglésiaPapa FrancescVaticà
Anar al contingut