Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Washington

El papa fa sant el missioner mallorquí fra Juníper Serra

El pontífex pronunciarà avui un discurs davant les dues cambres del Congrés nord-americà, l'endemà de la seva trobada amb el president Obama

RedaccióActualitzat

Segona jornada del papa Francesc als Estats Units, que ha dedicat a la canonització del missioner franciscà mallorquí fra Juníper Serra. Una canonització controvertida, pel seu paper en l'evangelització forçada de la població indígena. Ha estat a Washington, envoltat una altra vegada de milers de persones a l'església catòlica més gran dels Estats Units.

La primera missa de canonització en territori nord-americà, en castellà, ha estat un clar gest cap als hispans. Un reconeixement a la comunitat que més creix al país i també la que més fidels va sumant. En la seva homilia, el papa ha desgranat per què Juníper Serra ja és un nou sant: "Juníper va voler defensar la dignitat de la comunitat nativa, protegint-la dels que n'havien abusat".

Però aquestes paraules ressonen molt malament entre alguns indígenes americans i historiadors. Qui és Juníper Serra? Teòleg mallorquí, va establir missions a Califòrnia al segle XVIII. Els detractors el consideren còmplice d'un sistema en què es cometien molts abusos. Els seus defensors asseguren que vetllava pels natius, davant fins i tot dels soldats espanyols. I, en honor a la seva figura, és una de les dues estàtues que representen l'estat de Califòrnia al Congrés nord-americà.

En tot cas, el Congrés de Califòrnia debat des de fa mesos la retirada d'aquesta estàtua. I, sobre la canonització, hi ha hagut diverses iniciatives a les xarxes per aturar-la. Però diversos experts responen que al capdavall la canonització no es basa en la perfecció, sinó en el compromís, i en la conclusió que, en el conjunt, hi ha coses més positives que no pas negatives.

I aquest dijous, el papa Francesc pronunciarà un discurs davant les dues cambres del Congrés nord-americà, l'endemà de la seva trobada amb el president Obama. Serà el primer pontífex que ho farà, i hi ha molta expectació. El seu discurs, en anglès, es preveu que duri uns quaranta minuts. La lluita contra el canvi climàtic, la crisi dels refugiats sirians i la gestió de la immigració, tots temes incòmodes per als congressistes més conservadors, s'apunten com a eixos centrals dels arguments del pontífex.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut