Washington

El papa fa sant el missioner mallorquí fra Juníper Serra

El pontífex pronunciarà avui un discurs davant les dues cambres del Congrés nord-americà, l'endemà de la seva trobada amb el president Obama

RedaccióActualitzat

Segona jornada del papa Francesc als Estats Units, que ha dedicat a la canonització del missioner franciscà mallorquí fra Juníper Serra. Una canonització controvertida, pel seu paper en l'evangelització forçada de la població indígena. Ha estat a Washington, envoltat una altra vegada de milers de persones a l'església catòlica més gran dels Estats Units.

La primera missa de canonització en territori nord-americà, en castellà, ha estat un clar gest cap als hispans. Un reconeixement a la comunitat que més creix al país i també la que més fidels va sumant. En la seva homilia, el papa ha desgranat per què Juníper Serra ja és un nou sant: "Juníper va voler defensar la dignitat de la comunitat nativa, protegint-la dels que n'havien abusat".

Però aquestes paraules ressonen molt malament entre alguns indígenes americans i historiadors. Qui és Juníper Serra? Teòleg mallorquí, va establir missions a Califòrnia al segle XVIII. Els detractors el consideren còmplice d'un sistema en què es cometien molts abusos. Els seus defensors asseguren que vetllava pels natius, davant fins i tot dels soldats espanyols. I, en honor a la seva figura, és una de les dues estàtues que representen l'estat de Califòrnia al Congrés nord-americà.

En tot cas, el Congrés de Califòrnia debat des de fa mesos la retirada d'aquesta estàtua. I, sobre la canonització, hi ha hagut diverses iniciatives a les xarxes per aturar-la. Però diversos experts responen que al capdavall la canonització no es basa en la perfecció, sinó en el compromís, i en la conclusió que, en el conjunt, hi ha coses més positives que no pas negatives.

I aquest dijous, el papa Francesc pronunciarà un discurs davant les dues cambres del Congrés nord-americà, l'endemà de la seva trobada amb el president Obama. Serà el primer pontífex que ho farà, i hi ha molta expectació. El seu discurs, en anglès, es preveu que duri uns quaranta minuts. La lluita contra el canvi climàtic, la crisi dels refugiats sirians i la gestió de la immigració, tots temes incòmodes per als congressistes més conservadors, s'apunten com a eixos centrals dels arguments del pontífex.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut