El papa Francesc, durant la benedicció "urbi et orbi" d'aquest Nadal (EFE)
El papa Francesc, durant la benedicció "urbi et orbi" d'aquest Nadal (EFE)
El Vaticà

El papa demana pau al Pròxim Orient en la benedicció "urbi et orbi" de Nadal

Actualitzat

El papa Francesc ha dedicat la tradicional benedicció "urbi et orbi" de cada Nadal als pobles que pateixen guerres al Pròxim Orient. El papa ha desitjat bon Nadal a les comunitats cristianes de l'Orient, unes de les més castigades del món, però també als seus conciutadans musulmans, la majoria religiosa del territori.

Davant d'una plaça de Sant Pere plena de gom a gom, el papa ha repassat com cada any les zones del planeta en conflicte. El pontífex ha tingut un record especial per als ciutadans del Iemen, sotmesos a la fam i a un setge que, en els darrers tres anys, ha causat 10.000 morts.

En l'aniversari del naixement de Jesús, també s'ha dirigit a israelians i palestins:

"Que israelians i palestins reprenguin el diàleg i emprenguin un camí de pau que posi fi a un conflicte que, des de fa més de 70 anys, fereix la terra escollida pel Senyor per mostrar el seu rostre d'amor."

Francesc també ha fet una menció a Síria, amb la meitat de la població desplaçada per una guerra que ja fa més de vuit anys que dura. El papa ha demanat al règim de Bashar al-Assad, vencedor, que impulsi la reconciliació al país.

Més enllà del Pròxim Orient, Francesc ha fet referència a Ucraïna, a països llatinoamericans com Veneçuela o Nicaragua i a l'Àfrica, on ha dit que "milions de persones estan refugiades o desplaçades i necessiten assistència humanitària i seguretat alimentària".

 

El papa Francesc, durant la benedicció "urbi et orbi" d'aquest Nadal (EFE)

 

"Les diferències no són un perill"

En el missatge de Nadal, el papa ha afirmat que les diferències entre les persones "són una riquesa":

"La salvació passa a través de l'amor, l'acollida i el respecte de la nostra pobra humanitat, que tots compartim en una gran varietat d'ètnies, llengües, de cultures, però tots germans en humanitat. Aleshores, les nostres diferències no són un dany o un perill, són una riquesa. Com per una artista que vol fer un mosaic: és millor disposar de teles de molts colors, en comptes de pocs."

En una referència al nen Jesús del pessebre, Francesc ha pregat perquè "el nen petit i amb fred que contemplem avui al pessebre protegeixi a tots els nens de la Terra i a tota persona fràgil, indefensa i descartada".

ARXIVAT A:
ReligióPròxim Orient
Anar al contingut