El papa saluda unes monges en una visita a Sud-amèrica
El papa saluda unes monges en una visita a Sud-amèrica

El papa demana a les monges de clausura "sobrietat i discreció" a Twitter i Facebook

En la instrucció papal les alerta que un excés de participació a les xarxes no les "distregui de la vida contemplativa"

Actualitzat

El papa Francesc torna a "renyar" les monges contemplatives o de clausura, a qui demana, literalment, "sobrietat i discreció" en l'ús de les xarxes socials.

El papa ha emès una instrucció que s'anomena "Cor orans" -cor que prega- sobre la vida de les monges de clausura. Les autoritza a usar les xarxes socials però "amb prudència" i els demana que restringeixin la quantitat i el tipus d'informació que pengen, especialment a Twitter i Facebook.

No fa gaire, per exemple, al Vaticà va sobtar una nota a Facebook de les carmelites d'Hondarribia, a Euskadi. Les religioses opinaven sobre la sentència a Pamplona de La Manada. Consideraven que les dones tenen dret a actuar lliurement en tots els sentits sense ser jutjades, intimidades i molt menys violades.

 

 

 

Les monges de clausura que tradicionalment han estat aïllades de l'exterior s'han anat adaptant als nous temps i han entrat a les xarxes socials per expressar les seves opinions sobre el que passa al món. I és que l'accés als mitjans de comunicació de masses ha esdevingut una evolució de la tradicional vida contemplativa.

El papa fa recomanacions sobre l'ús, el contingut i la quantitat d'informació que envien i reben les monges, per evitar que les distregui de la seva vocació i vida de contemplació.

"S'han d'utilitzar (les xarxes socials) amb sobrietat i criteri, no només respecte als continguts sinó també a la quantitat d'informacions i tipus de comunicació, perquè no siguin motiu per a la distracció i l'evasió de la vida fraterna en comunitat, ni siguin nocius per a la vocació o es converteixin en obstacle per a la vida dedicada a la contemplació."

El papa permet als convents l'ús de mitjans de comunicació per a la informació, formació o treball però sempre amb "un discerniment prudent i per a la utilitat comuna".

"(Les monges) procuren tenir la deguda informació sobre l'Església i el món, no amb multitud de notícies, sinó sabent escollir les que són essencials a la llum de Deu, per portar-les a l'oració, en sintonia amb el cor de Crist."

 

Sor Lucía Caram

La monja dominica contemplativa Sor Lucía Caram és l'exponent d'aquesta religiosa que, en el seu cas, du a terme una intensa acció social i mediàtica centrada en la captació i distribució de recursos per a col·lectius en risc d'exclusió social, a més del seu suport a l'independentisme català. I és que poca gent sap que Sor Lucia Caram és monja de clausura, -per molts difícil d'entendre-, però tothom sap que és independentista i del Barça.

Sor Lucia Caram té 200.000 seguidors a Twitter68.000 a Facebook.


...i els capellans?

Aquesta no és la primera vegada que el papa Francesc alerta dels perills que per a la vocació de les monges dels convents de vida consagrada representen internet i les xarxes socials.

El 2016 també es preocupava especialment de la cultura digital i la influència en les comunitats de monges contemplatives.

"La cultura digital influeix de manera decisiva en la formació del pensament i en la manera de relacionar-se amb el món, i en particular amb les persones. Aquest clima cultural no deixa immunes les comunitats contemplatives."

Però el papa no recomana una contenció semblant a les comunitats masculines en la seva instrucció. Com tampoc ho va fer el gener passat en el seu viatge a l'Amèrica del Sud.

A Lima es va dirigir a 500 monges de clausura per demanar-los que no fossin "xafarderes" comparant la xafarderia amb una bomba terrorista.

ARXIVAT A:
ReligióXarxes socials TwitterFacebookEsglésia
Anar al contingut