Un helicòpter nord-americà que de moment només serveix als talibans per fer-se la foto

El Panjshir s'obre als talibans sense resistència amb milers d'armes abandonades

Un equip de TV3 entra a la vall, ja en mans dels talibans, que va ser símbol de resistència i ara ho és del fracàs intervencionista occidental
Actualitzat
TEMA:
Afganistan

La conquesta de la vall del Panjshir, l'última i impenetrable província de l'Afganistan, ha certificat la victòria definitiva dels talibans després de la presa de Kabul ara fa un mes. Un equip de TV3 ha entrat en aquesta regió, que durant dècades va ser símbol irreductible de la resistència tadjik. No ha estat una victòria heroica, la resistència ha estat mínima, i els talibans han trobat amb milers d'armes abandonades, tancs, helicòpters, símbols del fracàs l'intervencionisme occidental al segle XXI. 

 

 

Fa quaranta anys, l'exèrcit soviètic va ser incapaç de penetrar en aquesta vall. En fa vint els talibans no van ser capaços d'aproximar-se a aquesta terra de penya-segats i congostos estrets. 

"No hi ha resistents, estan acabats. Alguns s'han amagat a les gorges, però no han aguantat i s'han rendit. Els que resistien a les altres valls també s'han rendit. La regió està totalment neta", explica Qari Habibullah Islamyar, un milicià talibà del Cos Farah.

Acostumats a combatre amb sandàlies i amb kalàixnikovs vells, la milicia talibana s'ha trobat abandonat armament que no podia si somiar.

"Hi ha molts tancs, també hi ha molts fusells i munició. Aquí hi ha els helicòpters de combat. Les armes, els dipòsits i altres equipaments que hem pres equivalen a la meitat de totes les armes que hi havia a l'Afganistan."

Hi ha artefactes que ni tan sols saben com funcionen. Els talibans han reconegut que només tenen un soldat capaç de fer volar un helicòpter i fa mesos que està de baixa per ferides de guerra.

Un talibà sobre d'un dels helicòpters abandonats, símbol de la victòria sobre l'intervencionisme occidental (CCMA)

A poc a poc, els talibans s'hauran de transformar en un exèrcit regular amb armes i tàctiques noves, en què l'experiència guerrillera tindrà un valor relatiu. Potser caldrà convèncer els antics soldats i oficials perquè tornin als seus rangs o entrenar aquests milicians en l'ús de les armes modernes.

ARXIVAT A:
Afganistan Talibans
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut