En aquesta imatge aèria es pot veure com el foc ha passat per sobre del castell de Queralt i ha deixat un paisatge de cendra i fum

"El paisatge ha desaparegut del tot": el foc crema els voltants del castell de Queralt

L'Ajuntament de Bellprat, amb un miler d'hectàrees afectades per l'incendi, denuncia que els pobles petits estan "abandonats de la mà de Déu"

Actualitzat

Bellprat és el municipi més afectat per l'incendi de la Conca de Barberà i de l'Anoia. Les flames del foc que va començar dissabte a Santa Coloma de Queralt ha cremat tot l'entorn de la població i també l'entorn d'un punt emblemàtic de la comarca: el castell de Queralt.

Joan Carbó, regidor d'Urbanisme de Bellprat lamenta que de les més d'un miler d'hectàrees cremades al municipi "la majoria que s'ha cremat és de bosc, sobretot la zona del castell".

El castell, construït el segle X, té una ubicació estratègica a l'extrem de la serra de Queralt. A prop hi ha l'església de Sant Jaume de Queralt, que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Les vistes des del castell de Queralt abans de l'incendi (Wikimedia/EliziR)
Les vistes des del castell de Queralt abans de l'incendi (Wikimedia/EliziR)


Com es pot veure en aquesta imatge, el foc ha encerclat la zona del castell i també de l'ermita de Sant Jaume de Queralt:

 

A Bellprat, amb un terme municipal d'uns 33 quilòmetres quadrats i amb menys d'un centenar d'habitants censats, els veïns es dediquen a la pagesia.

Des de l'Ajuntament lamenten que des de les administracions no s'hagi fet una millor gestió forestal que hauria pogut evitar l'incendi de l'Anoia i la Conca de Barberà. Carbó ha assegurat que els pobles petits estan "abandonats de la mà de Déu" i no es fa res per impedir-ne el despoblament:

"Tots els pobles petits estem abandonats de la mà de deu, ens estem morint i no hi ha manera que arribi la fibra òptica, les línies elèctriques són tercermundistes; fins ara no hi havia llum, ni cobertura de mòbil", s'ha queixat.

 

ARXIVAT A:
IncendisPatrimoni
Anar al contingut