El País Valencià, pioner a l'Estat a sancionar l'enaltiment del franquisme

Multa amb 4.000 euros dos manifestants del 12-O que portaven simbologia feixista

Pepa FerrerActualitzat

Primeres sancions per actes d'enaltiment del feixisme a la via pública al País Valencià.

Segons ha sabut TV3, el govern valencià ha interposat dues multes de 4.000 euros a dos manifestants que el passat 12 d'octubre van participar en una marxa al barri de Benimaclet, a València, amb torxes i simbologia franquista.

Es tracta d'unes sancions pioneres a l'Estat, previstes a la llei de memòria democràtica valenciana, que estableix multes per aquests tipus d'actes d'entre 2.000 i 12.000 euros.

La Conselleria de Memòria Democràtica valenciana té més expedients oberts i espera poder interposar més sancions.

La consellera, Rosa Pérez Garijo, assegura que amb les sancions s'està complint amb "una obligació de qualitat democràtica".

"No podem dir que la reivindicació i l'enaltiment del franquisme i el feixisme és llibertat d'expressió. La llibertat d'expressió és una altra cosa."

 

La llei de memòria democràtica valenciana estableix a l'article 40 que les administracions públiques "previndran i evitaran" la realització d'actes públics que menyspreen o humilien les víctimes del franquisme o els seus familiars. I també "l'exaltació de la sublevació (sic) militar o del franquisme, l'homenatge o concessió de distincions" a aquells que van donar suport a la rebel·lió militar i la dictadura.

Les sancions previstes per aquesta llei són procediments administratius, perquè encara no hi ha una llei orgànica que condemni l'apologia del franquisme.

La marxa al barri de Benimaclet, a València, que molts veïns van viure com una provocació, és una mostra que aquest tipus d'exaltacions feixistes s'han fet més freqüents al País Valencià; un fet al qual ha contribuït l'auge electoral de Vox.

A les eleccions del novembre del 2019, aquesta formació d'extrema dreta va obtenir el 18,48% dels vots al País Valencià. Set mesos abans havia obtingut un 12,02%. En poc més de mig any va doblar el nombre de diputats, va passar de 3 a 7, i es va convertir en la tercera força política valenciana.

ARXIVAT A:
FranquismeFeixismePaís ValenciàVoxMemòria històrica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut