El president valencià, Ximo Puig, al Palau de la Generalitat Valenciana (EFE/ Juan Carlos Cárdenas)
El president valencià, Ximo Puig, al Palau de la Generalitat Valenciana (EFE/ Juan Carlos Cárdenas)

El País Valencià, molest perquè Sanitat no permet passar a la fase 1 a tot el territori

El president Ximo Puig reclama que es revisi el pla presentat i es rectifiqui

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha decidit no autoritzar el pas a la fase 1 del desconfinament a tot el País Valencià, tal com havia sol·licitat la Generalitat, i finalment només podran passar 10 dels 24 departaments de salut. La decisió ha encès el govern del socialista Ximo Puig, que reclama que es revisi el pla presentat i es rectifiqui, una posició que comparteix també la consellera de Salut, la socialista Ana Barceló. El malestar s'afegeix a la indignació pel repartiment dels 16.000 milions d'ajuda a les comunitats, que consideren injust.

El president valencià recorda que el conjunt de la comunitat compleix amb tots els requisits. La consellera Baceló ha anunciat que dilluns es reunirà amb el ministre Salvador Illa i li reiterarà la petició.

"Seguirem treballant perquè ens revisin aquest examen i puguem seguir endavant."

Barceló assegura que compleixen "tots els requisits" i lamenta que encara no coneix els criteris que ha utilitzat el ministeri perquè passessin només deu departaments.

 

La consellera admet que a les zones que no han passat a la fase 1 hi ha una major densitat de població i mobilitat, però defensa que la Comunitat Valenciana ha "demostrat la seva capacitat assistencial" i durant la pandèmia "sempre mantenia uns nivells dels més baixos" i se situava entre les comunitats "amb menys incidència".

 

El repartiment de diners

El decret de desescalada no fa més que escalfar encara més els ànims a la Generalitat Valenciana, molesta pels criteris del govern espanyol a l'hora de repartir els 16.000 milions d'ajuda pel coronavirus entre les comunitats.

D'aquests diners, primer n'arribaran 6.000 milions. I al País Valencià sembla que faran curt. No arribaran al que els correspon per ser 10% de la població de tot l'estat. La qüestió és que el repartiment es farà tenint en compte també els ingressos a l'UCI, les hospitalitzacions i els casos confirmats.

Amb aquests criteris, la Generalitat Valenciana entén que no arribaran prou diners perquè la situació del país és millor que la d'altres comunitats autònomes. Ara, però, es troben que el que serveix per fer curt en el repartiment, no serveix per marcar la desescalada i canviar de fase.

 

Crítiques de l'oposició i l'alcalde de València

Des de l'oposició, el PP carrega contra Puig, a qui considera responsable de no passar a la fase 1 de la desescalada i demana la seva compareixença urgent a les Corts.

L'alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís, s'afegeix a les crítiques de la Generalitat i exigeix explicacions a La Moncloa sobre la desescalada i les ajudes econòmiques al País Valencià.


Els deu departaments que canvien de fase

Els departaments de salut de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella passen a la fase 1 del pla de desconfinament. Són 10 dels 24 que té el País Valencià.

ARXIVAT A:
Coronavirus País Valencià
Anar al contingut