Calp / El Verger

El País Valencià lluita per tornar a la normalitat després dels aiguats entre promeses d'ajudes

El govern espanyol aprovarà en el pròxim Consell de Ministres un paquet de mesures econòmiques per pal·liar els danys de les fortes pluges a València i Alacant. Per la seva banda, el govern valencià espera declarar zona catastròfica els pobles afectats i destinar ajudes sense límit pressupostari. El pitjor de tot, ara que ja ha tornat la calma, és la pèrdua de vides. Una àvia de 90 anys va morir ofegada al Verger. El conseller de Governació valencià ha informat que la dona de Tàrbena que va tenir una reacció al·lèrgica a una vacuna, i que s'havia donat per morta segons fonts oficials, va poder ser evacuada a Vila Joiosa, a l'hospital comarcal de la Marina Baixa.

Actualitzat
Els veïns del Verger o Calp, a la Marina Alta, fan recompte de danys i comproven els desperfectes. El desbordament de rius i rieres han deixat un impressionant paisatge de destrosses després d'una tarda d'horror en què una persona va perdre la vida. D'altres la van salvar per ben poc, com un grup de gent que va enfilar-se a la teulada del seu edifici per escapar de l'aigua. Van ser evacuats i, minuts després, van observar impotents com l'immoble s'esfondrava. D'altres continuen incomunicats.

Després dels aiguats, per fi ha sortit el sol i s'han pogut començar els treballs més urgents, com la recuperació del subministrament d'aigua i electricitat, i també la neteja de carrers i vivendes. Els veïns han volgut mostrar la seva indignació, però també han explicat la por que van passar. Ho han explicat als mitjans de comunicació i també a les autoritats que aquest dissabte han trepitjat les zones més afectades, entre les quals el ministre de Treball i Afers Socials i el de Sanitat, Jesús Caldera i Bernat Sòria.

Barris sencers van ser literalment arrasats. Els veïns han omplert aquest dissabte les voreres de sofàs, cadires, taules i altres mobles. L'objectiu: netejar-los de fang i deixar que s'assequin al sol. Mentrestant, acabar de treure l'aigua de dins de les cases i intentar esborrar el rastre de l'aigua.

L'exèrcit també ha decidit destinar dues unitats militars d'emergència a la zona per restablir la normalitat al més ràpidament possible. Les pluges excepcionals al País Valencià van sorprendre diverses comarques, amb registres de fins a 400 litres d'aigua per metre quadrat.

Ajudes per als afectats


Paral·lelament a les tasques de neteja i reconstrucció és hora de parlar d'ajudes. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja ha avançat que en el pròxim Consell de Ministres s'aprovarà un paquet de mesures econòmiques per pal·liar els danys de les fortes pluges a València i Alacant. Per la seva banda, el govern valencià espera declarar zona catastròfica els pobles afectats i destinar ajudes sense límit pressupostari.

A Beniarbeig, on la riuada es va emportar el pont que uneix el municipi, ja s'ha anunciat que es reconstruirà l'estructura. Ho ha dit el president valencià, Francisco Camps, després d'una reunió d'emergència celebrada amb els consellers de Benestar Social, Infraestructures, Transport, Medi Ambient i Agricultura.

L'executiu valencià també s'ha compromès a treballar en la recuperació de les vivendes que es van veure afectades pels efectes del temporal a través de l'Institut Valencià de la Vivenda (Ivvsa), dependent de la Conselleria de Medi Ambient.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut